All
Projects
Products
Events
Competitions

Concrete Square Tube House / EASTERN Design Office

Concrete Square Tube House / EASTERN Design Office
© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

© Koichi Torimura © Koichi Torimura © Koichi Torimura © Koichi Torimura + 20

Kyoto, Japan
  • Architects: EASTERN Design Office
  • Area Area of this architecture project Area: 134.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Koichi Torimura
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Euromobil, Merkmal, Metos, Riviera, Sankyo Tateyama
  • Lead Architect: Anna Nakamura, Taiyo Jinno
  • Structural Engineering: Ryoma Murata Building Studio Ltd.
  • Constructor: Fukasaka Co., Ltd
  • Landscape: EASTERN design office
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. This house is located in a residential area in Kyoto City, Japan. It is not a historical district, rather modern houses, old wooden houses and middle size apartment houses are lined up side by side. 500 meter mountain range opens to the north and west side and cityscape faces to the south and east side. Therefor it has a nice view from the 3rd floor. This architecture is designed with concrete square tubes piled up in two lines up to four steps. The section of many square tube is the start of this design.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

As a method these tubes can technically be piled up limitless both horizontally and vertically. In this case the building is a single-family house, so they are piled up in 4 steps and in 2 lines to match the appropriate housing size. We perused a simple design method. The size of the square tubes is suitable to provide inner spatial comfort. When looking at the tubes from the front, it seems they are stacked without overlapping. (if you see it in detail, it has actually 15mm overlap.)

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

Several tubes are shifted to up and down.  The square tubes serve as cantilevers. On the 2nd floor cantilever is 5.5meters, and on the 3rd floor it is 3.6 meters. The shape of the square tube is the structural element by itself.  This structure allows large opening at the edge. The form of a tube is structurally strong.

Plans
Plans

On the 3rd floor, two openings in the ceiling (top light) each of 2 square meter are constructed under the pool on the 4th floor. The center of the top light is aligned to the center of the square tube.  The light that comes in from these two top lights changes its color and is moving around the room each time of the day, and season by season. 

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura
Section
Section
© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

The light that comes in from these openings is flickering due to the movement of the water and it brings a wavering light into the room. We can see people swimming on the 4th floor from the living room. The fake window on the 4th floor frames the city landscape like scenery in a picture, making it a symbolic view.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Concrete Square Tube House / EASTERN Design Office" 21 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928855/concrete-square-tube-house-eastern-design-office/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.