All
Projects
Products
Events
Competitions

Viewing Back House / HYLA Architects

Viewing Back House / HYLA Architects
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 27

  • Lead Architect: Han Loke Kwang
  • Design Team: Tran Thi Thu Trang, Amanda Tay, Wesley Fong, Chong Wen Jin, Thomas Ong
  • Engineering: GCE Consulting Engineers
  • Landscape: Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
  • Main Contractor: V-tech Construction Pte Ltd
  • Interior: Custom joinery designed by HYLA Architects built by Kcf&R Pte Ltd
More Specs Less Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. Nestled behind an unassuming face of granite and glass, this 2-storey brick structure conceals a mesmerising view; offering a glimpse into the garden of Singapore’s former Command House. Situated on a long plot, the "Viewing Back" house capitalises on its length to accentuate its view to the north.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Upon entering, floating timber steps tease at the landscape ahead, framing the corridor of trees that blur the boundary between indoor and outdoor space. Bordered on one side by dark face brick, the foyer is abundant with light, owing to the double-volume void that terminates at an intricate rectilinear screen and pergola.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Stretching across the building, the pattern of vertical and horizontal lines provides privacy and sun shading whilst visually connecting each space to the scenery outside. Unconventionally, the full length living and dining is situated on the second floor, allowing its open plan to free up the space and frame the landscape ahead.

Elevation
Elevation
Plans
Plans
Sections
Sections

Finished with a modern interior, the contrast between luxurious marble, warm timber and textured brick evoke a timeless and modern atmosphere. Overlooking the stairwell, a glass study and three bedrooms occupy the top floor. As screen transitions from wall to roof, an interplay of shadows dance atop the infinity pool below, overlooking a glass-less window of picturesque nature.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Viewing Back House / HYLA Architects" 20 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928771/viewing-back-house-hyla-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.