All
Projects
Products
Events
Competitions

Laurier Brantford YMCA / CannonDesign

Laurier Brantford YMCA / CannonDesign

© Adrian Williams © Adrian Williams © Adrian Williams © Adrian Williams + 23

Brantford, Canada
  • Architects: CannonDesign
  • Area Area of this architecture project Area: 120000.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Adrian Williams
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alumicor, Armstrong Ceilings, Autodesk, Brampton Brick, Horizon Concrete Construction, ROCKWOOL, Robert McNeel & Associates, Special-Lite, Ten Plus Architectural Products, Tremco, Trimble Navigation, Vicwest Building Products, Walters
  • Lead Architects: CannonDesign
  • Design Team: CannonDesign
  • Clients: Wilfrid Laurier University and YMCA Hamilton Burlington Brantford
  • Civil Engineer: MTE Consultants Inc
  • Structural: Read Jones Christoffersen
  • Mechanical: Crossey Engineering
  • Landscape: Vertechs Designs Inc
  • Interiors: CannonDesign
  • Natatorium: Aquapro Aquatic Design
  • Signage: CannonDesign
  • Gc/Cm: D. Grant Construction
More Specs Less Specs
© Adrian Williams
© Adrian Williams

Text description provided by the architects. The result of a dynamic partnership between the YMCA of Hamilton|Burlington|Brantford and Wilfrid Laurier University, the Laurier Brantford YMCA revitalizes the City of Brantford as a hub for community health, recreation and wellness. The two clients worked together through a highly collaborative design process that ensured all ideas and possibilities were uncovered and needs best met as they shaped a project to create exciting new opportunities for students and local residents.

© Adrian Williams
© Adrian Williams

Located at the confluence of a dynamic city edge, the center is conceived as an integrated design that offers the public a unified and cohesive experience asserting a new identity to the block and city as a whole. The design focuses on three themes – memory, movement and landscape – as it draws upon the rhythms and patterns of buildings that previously filled the location while creating new possibilities.

© Adrian Williams
© Adrian Williams
Floor plan 01
Floor plan 01
© Adrian Williams
© Adrian Williams

The center revitalizes the city’s downtown and creates exciting opportunities for recreation programming. The 120,000-sf facility includes: An aquatics center for lane swimming, swim lessons, aquatic fitness and therapy and leisure; A dedicated childminding area; Five inclusive changing rooms for families and all genders. Plus, there are four additional team changing rooms for Wilfrid Laurier athletics events; A youth zone for focused recreational, social and leadership development programs; A double gym designed for sports and competition with retractable stadium seating for 860 people and a supporting first aid and athletic therapy space; Comprehensive cardio and weight training areas with WiFi capabilities for fitness programs and access to apps; A single gym space for other recreation opportunities and programs; Health intake consultation rooms for specialized community-based health care programs in partnership with Hamilton Health Sciences and Brant Community Healthcare System; Three studios for a large variety of group fitness classes including cycling and dance among others; Multi-purpose spaces for social, educational and cultural programming; A Wilfrid Laurier student lounge for group work and socialization

© Adrian Williams
© Adrian Williams
Floor plan 02
Floor plan 02
© Adrian Williams
© Adrian Williams

The project received a prestigious Progressive Architecture (P/A) Award from Architect magazine in 2012 when it was in design. At that point, the jury said of the project: “It brings a historical neighborhood into the 21st century.”

© Adrian Williams
© Adrian Williams

The project is meaningful to its site as it replaces vacant row houses and is integrated into a sloped hillside to ensure it is visually pleasant and appropriate.  Inside, the building welcomes abundant natural light and open views inside and out of the building. The project was delayed 18 months due to an extensive archaeological dig that unearthed more than 400,000 artifacts dating from 500 BCE to the 21st century. 

© Adrian Williams
© Adrian Williams

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Brantford, Ontario, Canada

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Laurier Brantford YMCA / CannonDesign " 20 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928757/laurier-brantford-ymca-cannondesign/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.