We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Community Hall Lungiarü / SIRS

Community Hall Lungiarü / SIRS

Courtesy of SIRSCourtesy of SIRSCourtesy of SIRSCourtesy of SIRS+ 19

Lungiarü, Italy
  • Client:Council of San Martino in Badia (BZ), Italy
  • Architecture & Photography:Otto Irsara, Manuel Irsara, DI Sebastian Soukup, SIRS
  • M&E Engineer & Fire Consultants:Gasser Dr.Ing. Nikolaus, Dr.Ing. Robert
  • Mep Engineer:Gasser Dr.Ing. Nikolaus, Dr.Ing. Robert
  • Fire Engineer:Gasser Dr.Ing. Nikolaus, Dr.Ing. Robert
  • City:Lungiarü
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
Courtesy of SIRS
Courtesy of SIRS

Text description provided by the architects. Lungiarü is a quaint mountain village perched under the scenic Puez plateau in the Italian Dolomites. The native ladino speaking village adopted a sustainable tourism-growth model over the years and is now rewarded with many visitors to its historic center and barns from both nearby valleys and afar. As a result, interventions to its core buildings are rare and carefully consulted with the various stakeholders of the local community in order to strike a good balance of conserving the village typology on one hand but at the same time providing contemporary service facilities.

Courtesy of SIRS
Courtesy of SIRS
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Courtesy of SIRS
Courtesy of SIRS

The existing council hall – a local service hub - was in need of various additional spaces and has therefore been extended with a new multi-functional community hall, aimed to be used by the school and also the general public. The proposal included local club and service rooms, a spacious foyer with a catering bar and a sports hall for the adjacent primary school, both of which can be combined into an adaptable festival hall expanding out onto the public plaza on the occasion of local celebrations. The main plaza’s topography was designed as a stepped arena to provide seating for festivities with larger attendance and to expand the reach of the public square, drawing in locals and visitors to this newly formed village destination.

Courtesy of SIRS
Courtesy of SIRS

The primary building structure is formed in reinforced concrete whilst the roof construction as a hybrid steel frame with cross-laminated glue-lam timber beams. The external cladding is fabricated in locally sourced larch slats alike most of the historic barns of the surrounding valley. Interiors are lined with oak flooring and acoustic wall paneling, windows frames are in local larch, whilst the arena steps are prefabricated RC components. The volumetric geometry of the new extension respects the typical roofscape of the adjacent buildings but at the same time, the large window and sliding door openings provide a contemporary feel.

Courtesy of SIRS
Courtesy of SIRS
West Elevation
West Elevation
Courtesy of SIRS
Courtesy of SIRS

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:39030 Lungiarü, South Tyrol, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Hall Lungiarü / SIRS" 23 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928604/community-hall-lungiaru-sirs> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.