All
Projects
Products
Events
Competitions

Media Future Center / XAA

Media Future Center / XAA

aerial view. Image © Ripei Qiu secondary entrance. Image © Ripei Qiu entrance plaza. Image © Ripei Qiu courtyard stairs. Image © Ripei Qiu + 31

Yangjiang, China
  • Architects: XAA
  • Area Area of this architecture project Area: 2743.43 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Ripei Qiu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 中国南玻集团股份有限公司, 嘉宝莉化工集团股份有限公司, 广东兴发铝业有限公司
  • Lead Architect

    Tao Zhan
  • Design Team

    Wang Tian、Huaijie Hong、Yi Ding、Xinjian Li、Guimin Fang、Zhi Li、Yanwei Feng、Zechao Yang
  • Structure

    GUANGZHOU TIANYUAN ARCHITECTURAL DESIGN CO.,LTD.
  • Landscape

    DDON Planning and Design inc.
  • Interior

    C&C DESIGN
More Specs Less Specs
aerial view. Image © Ripei Qiu
aerial view. Image © Ripei Qiu
volume combination. Image © Ripei Qiu
volume combination. Image © Ripei Qiu

Text description provided by the architects. Architecture as the media between human and environment, is always reconstructing the relationship between them. Under the context which real-estate as one of major driving force of modern China’s urbanization, the mission of architect is to let architectural design contribute to the improvement of urban environment and spatial quality.

aerial view night. Image © Ripei Qiu
aerial view night. Image © Ripei Qiu
entrance. Image © Ripei Qiu
entrance. Image © Ripei Qiu

Massive construction and urban development projects have constantly accelerated modern China’s urbanization; therefore, it places the urban public space figuring and quality control a crucial position. Not only taking the natural elements into consideration, but also architect had taken the chronology issue into the design context, such as harmonizing project running and sustainable environment development. Such thinking is not a solo dance, architect needs to bring client and other urban stake holders into decision making process. After several rounds communication, the faction had put forward the flexible strategy which was called associated design method, it based on modulated functional flexible architectural box volume.

secondary entrance. Image © Ripei Qiu
secondary entrance. Image © Ripei Qiu

Indeterminacy & Deterministic
Chronologically, the architecture is going to play the role as Media’s future development exhibition with experiencing and gallery functions, after this, as the time goes on, some function could be uncertain and some remained. Thus, for those certain function, architect controlled the scale of each box volume, for those uncertain functions, architects presupposed joints for future expansion. By executed this strategy, we will not only obtain a flexible plan, but also maximizing the outdoor public space.

Free & Growth
The layout of boxes will create various exterior spatial forms, in the design process; flexible strategy let architects could rotate and move every boxes, therefore, design could adjust the site easily. In terms of architecture details design tactics, detaching wall system and all transparent ground floor compromise the boundary between interior and exterior, it not just bring the landscape into the building, but also expanded the publicity of this building in some way.

courtyard stairs. Image © Ripei Qiu
courtyard stairs. Image © Ripei Qiu

Conversion & Regeneration
As the time goes on, the function layout could change. Dispersive layout could allow function shift within different boxes. Massive utilized glass at ground floor provided potential for connection within boxes, thus, for the future, it could be opera, exhibition hall or even library.

courtyard pool. Image © Ripei Qiu
courtyard pool. Image © Ripei Qiu
secondary entrance light and shadow. Image © Ripei Qiu
secondary entrance light and shadow. Image © Ripei Qiu
corridor. Image © Ripei Qiu
corridor. Image © Ripei Qiu

Such dispersive and flexible box layout is like the rocks around the Narong river which beside the site, and the future center of Media will grow and evolve with the city.

water view. Image © Ripei Qiu
water view. Image © Ripei Qiu

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: S365,Yangdong District,Yangjiang City, Guangdong Province, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Media Future Center / XAA" 19 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928573/media-future-center-xaa/> ISSN 0719-8884
courtyard. Image © Ripei Qiu

美的未来中心 / XAA建筑事务所詹涛工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.