We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Administration Building with Rooftop Greenhouse / Kuehn Malvezzi

Administration Building with Rooftop Greenhouse / Kuehn Malvezzi
© hiepler, brunier,
© hiepler, brunier,

© hiepler, brunier,© hiepler, brunier,© hiepler, brunier,© hiepler, brunier,+ 21

  • Design Team:Margherita Fanin, Rebekka Bode, Felix Rohde, Konstanze Beelitz, Anna Naumann, Moritz Scheible, Francesco Pizzorusso, Martin Löffler, Karin Fendt, Peter Franz Weber
  • Clients:OGM Oberhausener Gebäudemanagement GmbH
  • Landscape:Atelier Le Balto
  • Consultant Fire Protection Specialist:Hagen Ingenieurgesellschaft für Brandschutz mbH
  • Consultant Building Services:HL-Technik
  • Consultant Building Physics:Müller-BBM GmbH
  • Consultant Building Surveillance Architecture:HPP
  • Collaborator Greenhouse Planner:Haas Architekten, Berlin
  • Collaborator Control And Information System:Double Standards
  • City:Oberhausen
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© hiepler, brunier,
© hiepler, brunier,

Text description provided by the architects. The office building in the center of Oberhausen combines the diverse functions of a public administrative building and rooftop garden in a new way, integrating features of both typologies. The tension between the physicality of the brick building and the delicate lightness of the greenhouse creates a new identity that affects the urban context of the Altmarkt, an important location in the city.

© hiepler, brunier,
© hiepler, brunier,
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© hiepler, brunier,
© hiepler, brunier,

A vertical garden connects the square with the roof garden. Developed in collaboration with landscape architects Atelier Le Balto, it is an effective urban planning element that purposefully combines the old and new landscape typologies as a public space. A varied course leads visitors from the tree-lined market square up steps and platforms, past climbing plants and seating areas, to the roof. From the rooftop, the view opens up over the historical center of the city.

© hiepler, brunier,
© hiepler, brunier,

A part of the rooftop greenhouse, which was planned in cooperation with Haas Architekten, is a research area used by the Oberhausen-based Fraunhofer Institute for Environmental, Safety and Energy Technology, to realize its concepts in the field of building-integrated agriculture.

© hiepler, brunier,
© hiepler, brunier,
Section
Section
© hiepler, brunier,
© hiepler, brunier,

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oberhausen, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Administration Building with Rooftop Greenhouse / Kuehn Malvezzi" 07 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927862/administration-building-with-rooftop-greenhouse-kuehn-malvezzi> ISSN 0719-8884
© hiepler, brunier,

屋顶温室行政楼 / Kuehn Malvezzi

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.