We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Alameda Restaurant / Biselli Katchborian Arquitetos + Zanatta Figueiredo

Alameda Restaurant / Biselli Katchborian Arquitetos + Zanatta Figueiredo

© Nelson Kon© Nelson Kon© Nelson Kon© Nelson Kon+ 25

Jardim Europa, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  580
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Nelson Kon
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Aerothermic, Basic Elevadores, Lumini, Melting, Mix Lajes, Primatanelli, TG Group, Tidelli
More SpecsLess Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The Restaurant Alameda, located in the club Esporte Clube Pinheiros, arises from the challenge of materialize, in an area of great interaction and convergence of the club, a construction in synergy with the existing rich and generous landscape patrimony.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The design stems from the drawing of a modular structural grid in an area with great mature and firm vegetation. Considering that, the program is organized in a way that the lobby area lives in harmony with the trees, sometimes surrounding, sometimes placed inside the construction.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Plan - Roof
Plan - Roof
© Nelson Kon
© Nelson Kon

In order to enable the fast execution and the coherent choice of the construction materials alongside the banks of the Pinheiros river, it was adopted a hybrid constructive solution, with the use of concrete foundations, steel columns and beams and panel slabs on the roof, that creates an accessible terrace. The modular structure hosts the covered lobby area, kitchen and service areas, besides the bathrooms.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

In the center of the lobby, the stairs vertically integrates the reception area of the ground floor with the terrace and symbolizes that function through the lighting of its cable stayed surroundings of U-Glass, conceiving a flashlight that acts as an important element for spatial orientation on the club landscape.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Around the restaurant, there were designed squares with different features, linking the set to the adjacent sand courts and to the Alameda, being considered as extensions of the attendance and living spaces.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

This relation is strengthened by the permeability and flow of the circulation through the construction in every direction, making the presence of the Alameda Restaurant intrinsic to the daily life of the club users.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Esporte Clube Pinheiros, Av. Brigadeiro Faria Lima, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Alameda Restaurant / Biselli Katchborian Arquitetos + Zanatta Figueiredo " [Restaurante Alameda – Esporte Clube Pinheiros / Biselli Katchborian Arquitetos + Zanatta Figueiredo ] 03 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927645/alameda-restaurant-biselli-katchborian-arquitetos-plus-zanatta-figueiredo> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.