All
Projects
Products
Events
Competitions

Rapel House / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos

Rapel House / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos

© Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco + 21

Lagunillas, Chile
  • Area Area of this architecture project Area: 478.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Pablo Blanco
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Aceros B&R, Arquetipo, CHC, Maestranza Santa Elena, patagonia glass
  • Lead Architects

    Roberto Fantuzzi Cuesta, Jaime Rodillo Fernández
  • Collaborating Architects

    Joao Mesquita Amorim, Javiera Fernández Allendes, Matías Lara Villanueva
More Specs Less Specs
© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

Text description provided by the architects. On a plot next to Lake Rapel in the commune of Las Cabras, sixth region, we were asked to design a summer house for a family with the capacity to host visits. Depending on the topographic characteristics of the place and the high temperatures prevailing in summer, it was proposed to separate the house into 3 volumes and the project into 3 large roofs that generate shadows, under which the enclosures were arranged. 

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco
General Plan
General Plan
© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

A first shadow of parking for cars in the high part of the land, a second main shadow, that lodges the rooms and common spaces, facing the lake; and a third shadow, where the boathouse, barbecue, and dock are, right on the water's edge. The metal structure of the 3 roofs was prefabricated in a masterly way, reducing the construction time and the difficulty of building in a rural area. 

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

The interior distribution of the main volume that houses the house consists of a longitudinal axis of circulation, which organizes to the east the rooms and common spaces open towards the lake and the morning sun; and towards the west all services (bathrooms and kitchen) with opaque facades to avoid the afternoon sun. Towards both ends, north, and south, the family room sector and the visitor room sector were separated.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco
Longitudinal Section A
Longitudinal Section A
© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Rapel House / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos" [Casa Rapel / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos] 05 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927602/casa-rapel-fantuzzi-plus-rodillo-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.