We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

McDonald Residence / Jayson Pate Design

McDonald Residence / Jayson Pate Design

© Andy Macpherson© Andy Macpherson© Andy Macpherson© Andy Macpherson+ 23

  • Lead Building Designer:Jayson Pate
  • Design Team:Jayson Pate Design, Evoque Interiors
  • Clients:Kane McDonald
  • Collaborators:Harvey Norman Commercial, Rockcote Neorocks, Three Balls Red, MCG Kitchens, Velux, Penguin Concrete, Premier Plastering, Glass Expressions.
  • Roofing:Ron Nickel
  • Painter:Chris Buckle
  • Roof Safety Access:Ron Nickel
  • City:Kingscliff
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Andy Macpherson
© Andy Macpherson

Text description provided by the architects. Inspired by MK27’s ‘Ipes House’, the design of the Macdonald House aims to adopt modern brutalist properties in a functional and simplistic manner. The design of the Macdonald House evolved in response to creating an open, light filled family home, while maintaining privacy on the exposed, corner site.

© Andy Macpherson
© Andy Macpherson
Ground floor plan
Ground floor plan
© Andy Macpherson
© Andy Macpherson

The aim was to generate an organic and striking figure that utilises materials in their essence without manipulation. The character of the residence is generated by the inclusion of an off-form concrete body that dramatically cantilevers over the underlying living spaces.

© Andy Macpherson
© Andy Macpherson
Sections
Sections
© Andy Macpherson
© Andy Macpherson

Concrete is utilised throughout the upper volume, creating the illusion of floating atop the delicate glass form below. Fixed timber-look aluminum batten screens create privacy and shield the four upper level bedrooms from the northern sunlight that fills the living spaces below.

© Andy Macpherson
© Andy Macpherson

The thin battens simultaneously serve to soften the robust concrete texture and generate neat lines to extenuate the height of the structure. Feature stone blade walls enhance the privacy of the internal living space that seamlessly connect to the external alfresco. The light-filled living areas are accompanied by a linear pool that elongates the landscape. The landscaping was kept to an understated palette with small ground coverings, to then exaggerated by a mature dragon tree at the corner of the site.

© Andy Macpherson
© Andy Macpherson

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "McDonald Residence / Jayson Pate Design" 30 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927468/mcdonald-residence-jayson-pate-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.