We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Production Plant 4.0 / Neugebauer + Roesch Architekten

Production Plant 4.0 / Neugebauer + Roesch Architekten

© Till Schuster© Till Schuster© Till Schuster© Till Schuster+ 21

  • Design Team:Monika Brockmann, Benjamin Keplinger, Johannes Riekert
  • Clients:B.Braun Melsungen
  • City:Dresden
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Till Schuster
© Till Schuster

Text description provided by the architects. The new build is conveniently located close to the A4 to the west of Dresden. A manufacturing hall measuring 143 by 62 metres, where the dialysers are assembled under cleanroom conditions, is the main part of the project. Offices, areas for recreation and logistics, as well as a boiler house to the rear of the plot, complement the industrial estate. The plant with a gross floor area of 15,000 m² provides workspace for a total of 140 persons. The design submitted by Neugebauer + Roesch won the architecture design competition initiated by B. Braun. Among other things, the judges commended the “appropriate blend of representative appearance and functionality” in the planning practice’s proposal.

© Till Schuster
© Till Schuster

Clear architectural language with concrete, metal and glass. Exposed concrete, metal and glass characterise the new manufacturing plant. The clear, serene design concept applied by the Stuttgart architects is visible throughout the new build. A vast fully glazed facade enables the manufacturing plant to open out onto the forecourt, which visitors and staff members cross when approaching the building. The glass front facing the forecourt has been setback creating an inviting covered space at the entrance. Slender posts highlight the simple yet distinct style of the industrial building. The full-height glazing offers views into the foyer, the cafeteria and the gallery with access to the adjoining office zone.

© Till Schuster
© Till Schuster
Situation
Situation
© Till Schuster
© Till Schuster

Robert Rösch places great value upon the high-quality design of the building occupants’ working environment. He says, “The distinction between tasks performed at a desk in an office and at an assembly line in a production hall is vanishing. They are a part of each other and must therefore be conceived in the same way.” The office staff has access to a planted roof terrace for recreation during breaks. The planners have also included a link to the exterior space for the hermetically sealed cleanrooms in the hall’s interior: two courtyards allow daylight to penetrate the high-tech labs. The slate boulders there are a pleasant contrast to the sterile rooms and offer the employees working with protective clothing small visual retreats during the production of the dialysis filters.

© Till Schuster
© Till Schuster

A long tradition of high-quality architecture. Good industrial architecture has always been very important to the company B. Braun. For the new headquarters in Melsungen (1992), B. Braun commissioned the renowned architect Sir James Stirling. Professor Ludwig Georg Braun, a member of the founding family and now the supervisory board, will inaugurate the new filter manufacturing plant in Wilsdruff on 4 September 2018 in the presence of the Saxonian Minister President, Michael Kretschmer, and the Federal Minister of Health, Jens Spahn. 

© Till Schuster
© Till Schuster
Sections
Sections
© Till Schuster
© Till Schuster

Exposed concrete plays an important role in B. Braun’s high-quality industrial buildings. This is particularly noticeable in the vast fair-faced surfaces of the new plant’s foyer, which were completed using system formwork. “These walls with their vibrant hues of grey characterise the appearance of the building’s entrance area,” explains the architect Robert Rösch. The large exposed concrete walls, which were also constructed according to the building’s 2.4-metre grid, correspond to the scale of the glass elements and the extensive in-situ terrazzo flooring.

© Till Schuster
© Till Schuster

Hybrid structure made of concrete and steel. The building can be considered a hybrid structure since it includes a blend of in-situ concrete, precast concrete elements and a steel framework. The structural backbone of the building, incorporating the visitor walkway and the central infrastructure, is a feat of civil engineering: it was conceived as a highly reinforced in-situ concrete construction to bear the horizontal loads from the extensive roof and facade areas. Large precast elements, also sized according to the 2.4-metre grid, characterise the exterior walls of the ancillary buildings, which accommodate the sprinkler system and other complex production technologies. 

© Till Schuster
© Till Schuster

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dresden, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Production Plant 4.0 / Neugebauer + Roesch Architekten" 03 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927316/production-plant-neugebauer-plus-roesch-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.