All
Projects
Products
Events
Competitions

Baan 33 Apartment / Stu/D/O Architects

Baan 33 Apartment / Stu/D/O Architects

© DOF Sky|Ground © DOF Sky|Ground © DOF Sky|Ground © DOF Sky|Ground + 33

Khet Watthana, Thailand
  • Architects: Stu/D/O Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  1200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  DOF Sky|Ground
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, MAG, TGSG, TOA, Trimble
  • Design Team: Apichart Srirojanapinyo, Chanasit Cholasuek, Picsacha Na Songkhla, Tirayu Preechavibul
  • Structural Engineer: Ittipon Konjaisue
  • Mechanical Engineer: MEE Consultants
  • Consultants: Chanin Limapornvanich
More Specs Less Specs
© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

Text description provided by the architects. Baan 33 Apartment began as an architectural design experiment of the spatial relationship between a mix-use programmatic requirement of a six-bedroom private residence and four service apartment units. Due to the surrounding urban context and the requirement provided by the owner, the overall architectural zoning are strategically organized to provide all occupants with the highest amount of privacy, while still have a close connection to the natural environment. 

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

The private residence is positioned on the ground floor where it can be closely connected to nature.  From the second floor onto the fifth, the private residence is positioned facing the front of the site, taking in view of the surrounding context, while the service apartment is positioned towards the rear, each unit separated by floors. 

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

In order to maximizes privacy for both the home owner and the apartment tenants, two separate circulations route were created exclusively for each functions. The apartment’s circulation core and service area are positioned in the east and south, where it is enclosed by the neighboring high rises.  The vertical circulation for the private residence is deliberately positioned between the two function, as it separates and provide privacy for both the residents and tenants. In conjunction with the concept in programmatic organization and zoning, the architectural concept of Baan 33 Apartment is to create a connection between the residents and nature through the subtraction of mass, as it provide natural ventilation and daylighting for the spaces. 

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground
Second floor plan
Second floor plan
© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

While its diverse application generate differing spatial outcomes, this architectural language of mass subtraction results in an overall cohesive architectural form.  The mass which houses the service apartment is deducted in smaller blocks while still keeping the building envelope intact as it protects the building from the solar heat gain generated by the intense western sun.  Furthermore, a vertical void stretching from the interior space to the exterior roofline, is subtracted from the mass, allowing for cross ventilation, through the buoyancy effect, to naturally cool the whole building. 

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

For the private residence, the southern mass is completely removed providing the residence with the best possible view.  The void is then replaced by transitional spaces functioning as both an exterior terrace and a shading device for the interior space.  Where in the service apartment, the building envelope is kept as solid walls, the private residence is utilizes expanded aluminum cladding as its envelope.  This material strategy in able to simultaneously provide shading, ventilation, and view for the occupants. Additionally, as a respond to the limited space of the site, a common area is placed on the rooftop, accessible by both the residents of the house and the tenants of the apartment to use for activities and relaxation.

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 27 Sukhumvit Rd, Khwaeng Phra Khanong Nuea, Khet Watthana, Krung Thep Maha Nakhon 10110, Thailand

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Baan 33 Apartment / Stu/D/O Architects" 29 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927228/baan-33-apartment-stu-d-o-architects/> ISSN 0719-8884
© DOF Sky|Ground

Baan 33 住宅公寓综合体 / Stu/D/O Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.