Patom Cafe / NITAPROW

Patom Cafe / NITAPROW

© Ketsiree Wongwan © Ketsiree Wongwan © Ketsiree Wongwan © Ketsiree Wongwan + 21

Nakhon Pathom, Thailand
  • Architects: NITAPROW
  • Area Area of this architecture project Area:  150
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ketsiree Wongwan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lamptitude, 3M, ATON, Aluinch, Corner 43 Decor, IRDEC, Modern glass, SML Design Studio, Solid Star
  • Lead Architects: Nita Yuvaboon, Prow Puttorngul
  • Design Team: Piyaporn Rattananukul, Pintusorn Chantranuwat, Thipharphan Artthaweekul
  • Client: Suan Sampran Co.,Ltd
  • Engineering : S.K.F. Construction Ltd., Part.
  • Landscape: Suan Sampran Co.,Ltd Kritsada Aunphim (Landscape Director)
More Specs Less Specs
© Ketsiree Wongwan
© Ketsiree Wongwan
© Ketsiree Wongwan
© Ketsiree Wongwan

Text description provided by the architects. After learning about the client’s plan to demolish the old amphitheater which was built partially on an existing hill next to two significant Tamarind and Trumpet trees, we proposed to place the new cafe there in its place. On one side, the new building overlooks the preserved amphitheater’s wooden stage, while gaining an unparalleled view of the entire village from all the other sides.

Diagram
Diagram

The service core was set back from the glass facade to allow for a continuous circulation loop. The roof slope was divided into 4 segments; its geometry conceptually pivots around the center column to follow the circulation flow at ground level while inviting natural light to illuminate the underside of its roof along all 4 axes. Terra-cotta tiles were selected as the roof material for its traditional values and its primitive yet intricate installation technique. All of the electrical equipment was designed to run entirely on solar energy provided for by solar roof panels installed at the front end of the property.

© Ketsiree Wongwan
© Ketsiree Wongwan
© Ketsiree Wongwan
© Ketsiree Wongwan

The height of the building was determined by the height of a single piece of glass. The glass division was determined by the width of the night-vision reflective film applied to all exterior glass surfaces.  The film reflection reduces the solar heat gain while creating a curious yet bold and precise blend of the environment as the building welcomes the image of the natural surroundings, the complexity of the natural light and its ever-changing sky on to its small enclosure. 

© Ketsiree Wongwan
© Ketsiree Wongwan

Both interior and exterior columns were cladded with reflective stainless-steel panels to reflect theirsurrounding and reach a certain degree of visual discretion and distinction. Plants and vines were designed to take over the thatched-roof walkway and the surrounding landscape. The small glass enclosure would eventually stand in contrast with its roof and its surrounding while precisely reflecting and capturing every changing detail of its immediate environment.

© Ketsiree Wongwan
© Ketsiree Wongwan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Nakhon Pathom, Mueang Nakhon Pathom District, Nakhon Pathom 73000, Thailand

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Patom Cafe / NITAPROW" 25 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927154/patom-cafe-nitaprow/> ISSN 0719-8884
© Ketsiree Wongwan

Patom咖啡馆,‘立体风车式’陶瓦屋面 / NITAPROW

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.