We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Fazenda Primavera House / Mutabile Arquitetura

Fazenda Primavera House / Mutabile Arquitetura
© Clayton Silva Caldeira
© Clayton Silva Caldeira

© Clayton Silva Caldeira© Clayton Silva Caldeira© Clayton Silva Caldeira© Clayton Silva Caldeira+ 35

São Gonçalo do Pará, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  630
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Clayton Silva Caldeira
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Altivo Cerâmica, Cimcal, Lampadario divinópolis
  • Lead Architect: Gabriel Souza, Isabel Brant
  • Authors:Gabriel Souza, Isabel Brant
  • Design Team:Diego Ozanam, Fernanda Cardoso, Júlia Temponi
  • Work:Petros Engenharia
  • City:São Gonçalo do Pará
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Clayton Silva Caldeira
© Clayton Silva Caldeira

Text description provided by the architects. The Primavera Farm project is an intervention in a pre-existing property, which had undergone successive extensions without planning or supervision of architectural professionals. Thus, its architecture lacked cohesion, organization, and aesthetic unity. The building had transitional spaces in privileged spots, while social spaces were relegated to the background. The project aimed to connect these spaces, taking advantage of the surrounding view and improving the quality of its architecture. The renovation also needed to take advantage of the original structure as much as possible, lowering costs and unnecessary interventions. 

© Clayton Silva Caldeira
© Clayton Silva Caldeira

Before the renovation, the house was separated into two blocks. The first block, at a higher level, was used as a garage and has a guest room at its end. The second block housed a living room, kitchen, home, and three-bedroom suites. There was also an indoor games room and a large deck with a pool. At the center, a garage separated the bedroom from leisure areas. This was the most outstanding point of the building, with the best view. It was definitely not in its best use. The wings (suites, garage, leisure, and deck) were built in a different period and differed from each other in volume, height, the rhythm of openings and roof solutions. 

© Clayton Silva Caldeira
© Clayton Silva Caldeira

The renovation project was designed from an axis, a straight transversal line that crosses the building and connected the two independent buildings. In the first block, the dormitory was entirely refurbished and converted into a space with its own living/dining room and two suites. Four parking spaces were maintained at the opposite end. The center is traversed by a yellow staircase, which leads to the main access. A garden assists in the visual indication of the entrance. 

© Clayton Silva Caldeira
© Clayton Silva Caldeira

The staircase takes us to the second block, a large double-height living room that opens into the natural landscape. This former garage is now the central and most privileged space in the property. Its silhouette, defined by a gable roof and elegant wooden portico, is the element that visually and spatially articulates the whole. The former living room was then transformed into two additional suites. To the left and right of the central living area, brick masonry walls were built in front of the preexisting facades, giving it unity. 

© Clayton Silva Caldeira
© Clayton Silva Caldeira
Interventions
Interventions
© Clayton Silva Caldeira
© Clayton Silva Caldeira

The entire facade has been fitted with pivoting green shutter doors that allow full appreciation of the view but also protect the property from the sun. The result preserves much of the original construction and a desirable country atmosphere, but the farm has gained comfort and architectural refinement. The deck and pool have been renovated and now more consistent with the rest of the project. At the back, a new building was added, a light structure for the games room, sauna and changing rooms.

© Clayton Silva Caldeira
© Clayton Silva Caldeira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Fazenda Primavera House / Mutabile Arquitetura" [Residência Fazenda Primavera / Mutabile Arquitetura] 25 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927063/fazenda-primavera-house-mutabile-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.