All
Projects
Products
Events
Competitions

A.MUSE.UM / Nadim Karam + Atelier Hapsitus

A.MUSE.UM / Nadim Karam + Atelier Hapsitus

© Walid Rashid © Walid Rashid © Walid Rashid © Walid Rashid + 20

Offices  · 
  • Area Area of this architecture project Area: 620.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Walid Rashid, Natasha Karam
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Adobe Systems, AutoDesk, Corten, From Site, Local, Robert McNeel & Associates
  • Principal

    Nadim Karam
  • Lead Architect

    Ramona Abdo
  • Design Team

    Rawad Kuntar, Jad Nassour, Rudy Riachy
  • Client

    Nadim Karam
  • Structural Engineering

    _P.A.R. Consultants SARL (Pierre Abi Rached)
  • MEP Consultant

    Pierre Dammous & Partners Engineering Consultants
  • Landscape Consultant

    Gaby Chaftari Landscape SARL
  • Irrigation Consultant

    Beaini Engineering and Contracting
  • Geotechnical Consultant

    GSC SAL
  • QS Consultant

    DG Jones and Partners
  • Lighting Consultant

    Hilights SAL
  • General Contractor

    ABNIAH SARL Engineering and Contracting
  • Excavation Contractor

    Drillco Liban SAL
  • Steel Works Contractor

    Gebco Steel Industry SAL
More Specs Less Specs
© Walid Rashid
© Walid Rashid

Text description provided by the architects. A.MUSE.UM has been conceived and designed by architect/artist Nadim Karam as his atelier, a space for him to reflect, create and experiment. It is located in the village of Daroun, in the mountains of Lebanon. There on the hillsideabove the atelier is Karam’s own family residence, a traditional Lebanese stone house restored by Hapsitus with minimal acupunctural interventions and landscape works.

© Walid Rashid
© Walid Rashid

A.MUSE.UM was initiated several years ago and has undergone a number of alterations until it reached its ultimate concept in reverence of the traditional Lebanese stone house above and the landscape heritage of the terracing system applied within the village. The space has been immersed in the ground in the way of a Rhizome and integrates the landscape into its roof. It has different entry and exit points by way of both ramps and staircases which provokes non-linear pathways, and triggers imagined constructions.

© Walid Rashid
© Walid Rashid
Plan
Plan
Section 01
Section 01
© Walid Rashid
© Walid Rashid

Two separate courtyards aerate and bring light to the project, generating diversity in the spaces and internal vistas. The design articulation is restrained and employs mainly fair-faced concrete, corten steel and the limestone commonly used for terracing in the village. A.MUSE.UM desires to be an innovative alternative to high environmental impact implementations. A.MUSE.UM re-interprets traditional landscape while reverting to an inner monumentality and a new contemporaneity.

© Walid Rashid
© Walid Rashid

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "A.MUSE.UM / Nadim Karam + Atelier Hapsitus" 23 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926934/usm-nadim-karam-plus-atelier-hapsitus/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.