Jardim Guedala Building / Studio Arthur Casas

Jardim Guedala Building / Studio Arthur Casas

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 22

  • Lead Architect:Arthur Casas
  • Design Team:Ana Beatriz Braga, Regiane Khristian, Alexandra Kayat, Eduardo Mikowski, Gabriel Ranieri
  • Contractor:Souza Lima
  • Structure:Grifa Engenharia
  • Installations:Fit Eng
  • Foundations:Solosfera
  • Air Conditioning:EPT Engenharia
  • Landscaping:André Paoliello
  • Site Area:1000 m²
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The interplay of volumes and textures that shapes this building’s facade was the jumping-off point for the conception of the project, located in the Morumbi region of São Paulo. The central issue here was how to take advantage of the lateral view out over the wooded residential neighborhood – facing south – while ensuring radiant natural lighting.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Two clearly demarcated blocks are host to different styles, with duplex and simplex apartments separated by a central nucleus that creates openings in the structure and shows off its double height ceilings. Verandas of varying sizes stretch along multiple interior spaces, lending a sense of movement to the building’s exterior. The woody toned brise-soleil that cover the facade has different openings, and when closed they form a continuous panel, providing the transparency and privacy called for by the design and standing out against the concrete structure. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Present across all the units and on the terrace, planters harmonize with the groundfloor gardens in an attempt to provide as much vegetation and interaction with the exterior as possible. A basement-level service entrance with ground floor reserved for residents and visitors ensures a fluid circulation throughout the building, another concern here.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The social entrance hall has fixed glass closure, which brings luminance and ensures the view to the garden. The gym faces the swimming pool, with a 15m lane and a shallower area for staying. The gourmet space offers an outdoor terrace, providing a pleasant atmosphere.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

This design sought to create a functional building with a surprisingly light, organic feel by bringing together two different apartment formats while creating continuity and linearity, making the most of the terrain’s potential and integrating it into the landscape. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Jardim Guedala Building / Studio Arthur Casas" [Edifício Jardim Guedala / Studio Arthur Casas] 22 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926911/jardim-guedala-building-studio-arthur-casas> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

Jardim Guedala 公寓 / Studio Arthur Casas

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.