All
Projects
Products
Events
Competitions

Retirement Home Extension / Singer Baenziger Architekten

Retirement Home Extension / Singer Baenziger Architekten

© Christian Senti © Christian Senti © Christian Senti © Christian Senti + 16

Extension  · 
Arbon, Switzerland
  • Clients

    Genossenschaft Alterssiedlung Arbon (Arbon retirement housing cooperative)
  • Engineering

    SJB Kempter Fitze
  • Landscape

    Kirsch & Kuhn, Freiräume und Landschaftsarchitektur
  • Consultants

    Raumanzug
  • Lead Architects

    Roman Singer, Vladimira Vanikova
  • Design Team

    Singer Baenziger Architekten
More Specs Less Specs
© Christian Senti
© Christian Senti

Extension of hall and common rooms in a retirement home in Arbon, Switzerland
The retirement home in Arbon consists of several buildings erected independently of one another. By relocating the existing parking spaces to an underground car park, an accessible park-like exterior area was created to interlink the different buildings with a common identity and integrate them into the neighbourhood.

© Christian Senti
© Christian Senti
Site plan
Site plan
© Christian Senti
© Christian Senti

The south- and west-facing “Stoffel” buildings are turned away from the others and are accessed primarily from the back.

© Christian Senti
© Christian Senti

With the new assembly room underneath a wide overhanging roof, the “Stoffel” buildings have now been given an opening towards the street to welcome visitors. The concrete roof, designed along the lines of the existing exterior elevations, creates the required sheltered outdoor area leading to a square which acts as a central meeting point. Consequently, this is also where a separation from the main hall creates an everyday common room for the residents. Now accessible from the existing residential building, the hall is where the expressivity of this architecturally designed extension can be fully experienced.

© Christian Senti
© Christian Senti

In line with the existing architecture, the hall has been constructed in exposed concrete. The coffered ceiling lends significance and a festive, almost sacred expression to the hall, balancing out the disparity of the four sides, two of which are closed off while the other two feature floor-to-ceiling glazing. The space is illuminated by skylights to contrast the heaviness of the concrete. Different artificial lighting is used to create various moods depending on the use of the hall. The existing foyer has been complemented and modernised while retaining the materials and colours characteristic of its beginnings dating back to 1980.

© Christian Senti
© Christian Senti
Section 01
Section 01
© Christian Senti
© Christian Senti

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Arbon, Switzerland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Retirement Home Extension / Singer Baenziger Architekten" 10 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926190/retirement-home-extension-singer-baenziger-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.