We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Veliche Hotel / Ortúzar Gebauer Arquitectos

Veliche Hotel / Ortúzar Gebauer Arquitectos

© Pablo Casals-Aguirre© Pablo Casals-Aguirre© Pablo Casals-Aguirre© Pablo Casals-Aguirre+ 20

  • Collaborators:Tal Sustiel
  • Clients:Johanna Vargas, Alex Fritz
  • City:Castro
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Pablo Casals-Aguirre
© Pablo Casals-Aguirre

Text description provided by the architects. With an area of 250m2, the challenge was to reuse an existing construction in apparent good conditions, turn it into a versatile hotel and also generate a new program for the city of Castro, its citizens and its visitors, being these tourists or companies. The place is located at the roadside, with good access, looking from the top of the estuary of the city of Castro, an attractive location for a hotel. From its location and what the city needs, the order and the decision of the program and its complementary design were taken to set the project order.

© Pablo Casals-Aguirre
© Pablo Casals-Aguirre
First Level Plan
First Level Plan
© Pablo Casals-Aguirre
© Pablo Casals-Aguirre

The first step was to determine the size of the rooms, which should have comfortable dimensions, but they should also allow us to reach a number of rooms that enable the hotel to be viable as an enterprise. Understanding the potential of the place and the circumstances in which the project was being led, its vocation was defined by the idea of designing a space that is complementary to the typical base program of a hotel: a multipurpose room that allows meetings, exhibitions or conferences. 

© Pablo Casals-Aguirre
© Pablo Casals-Aguirre

This space is served by the cafeteria/restaurant, that can comfortably satisfy the total occupation of the hotel, with a generous terrace from which one can enjoy the unsurpassed view. In this way, the building organizes all public and service spaces on the first level, with access from the center, allowing the enclosures to be oriented independently and receiving passengers in a spacious, warm and naturally lit space.

© Pablo Casals-Aguirre
© Pablo Casals-Aguirre

On the second level, the rooms are distributed and accessed by a fleeing corridor, illuminated by a difuse zenith light, which invites peace and encounters with rest. Once inside the room, it reveals itself white, clean, full of light.
The exterior of the building is presented as a warehouse, referring to the rural image of Chiloé and its constructions. The use of tar to maintain the wood builds a slightly outgoing image towards its natural environment.  

© Pablo Casals-Aguirre
© Pablo Casals-Aguirre
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Pablo Casals-Aguirre
© Pablo Casals-Aguirre

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ernesto Riquelme 1695, Castro, Los Lagos Region, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Veliche Hotel / Ortúzar Gebauer Arquitectos" [Hotel Veliche / Ortúzar Gebauer Arquitectos] 07 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925953/veliche-hotel-ortuzar-gebauer-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.