We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Wettingen Canton School Sports Hall / :mlzd

Wettingen Canton School Sports Hall / :mlzd

© Ariel Huber© Ariel Huber© Ariel Huber© Ariel Huber+ 29

Wettingen, Switzerland
  • Architects: :mlzd
  • Area Area of this architecture project Area:  4002
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Ariel Huber
© Ariel Huber
© Ariel Huber

Text description provided by the architects. The Cistercian monastery in Wettingen is a cultural monument of national importance. When the cantonal school moved into the monastery premises in 1979, the school’s sports hall with a swimming pool was constructed on the common land outside the monastery area. To maintain the historical view of the monastery, the sports hall and swimming pool were built underground, around a deep courtyard with longitudinal sides that provided the adjoining gymnasiums with daylight.

© Ariel Huber
© Ariel Huber

The planned extension of the sports halls is also required to adhere to this principle and is thus being developed underground. Since the orientation and provision of daylight play a decisive role, a linear promenade was planned as the starting point for the design, forming a clear and orderly link between the old and the new buildings. A

© Ariel Huber
© Ariel Huber

ll the main uses are either directly adjacent to this access route, or the promenade affords a generous view of them. The chosen form of organisation with linear elements creates a calm and clear impression of the overall sports centre from the outside. A window strip facing north accompanies the promenade in the vicinity of the triple sports hall.

© Ariel Huber
© Ariel Huber
2nd basement plan
2nd basement plan
Section 03
Section 03

Bringing together the illuminating zone and the spectators' gallery avoids any irritating backlight effects when people are watching the sports being played. And, in the other direction, when looking out from the hall, the observer sees a wide relief wall. The art on the building is by the Lang/Baumann duo and plays on the metaphor of the rough rock on which the Cistercian monastery towers above the Limmat river and into which, in the true sense of the word, the new sports hall has been chiselled. The shadows cast by the concrete blocks change over the course of the day and the year, giving the underground observer a feel for the time of day or year.

© Ariel Huber
© Ariel Huber

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wettingen, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wettingen Canton School Sports Hall / :mlzd" 06 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925935/wettingen-canton-school-sports-hall-mlzd> ISSN 0719-8884
© Ariel Huber

瑞士韦廷根州立学校体育馆,浮雕石墙隐喻时间变化 / :mlzd

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.