We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Quad House / KIMNAM Architects

Quad House / KIMNAM Architects
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim

© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim+ 32

  • Mechanical & Plumbing:Timetech
  • Building Signage:Practice
  • Mechanical:Timetech
  • Plumbing:Timetech
  • City:Seoul
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim

“Quad” gives form to the unseen forces of Seoul’s building code, parking needs, and rental market over four very different segments. Each segment receives a distinct massing, facade, and layout with varying rental spaces. This project represents a study in the purposefully awkward proportion and subtle detail as a way of functionally dislodging a building from its surroundings, a way of creating identity given what is otherwise very standard and materially contextual.

© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim

The ground floor is used as a fashion design studio and parking space. This floor is made of concrete volumes in an open space, -like islands in the sea. Each volume was cast in form-works which were covered by thin plastic sheets in order to have sharp edges with smooth exposed concrete surfaces. The 2nd and 3rd floors contain one bedroom apartments, the most common in the rental market.

First floor plan
First floor plan

The massing is the largest area and divided into 4 units on each floor. Granite panels - common in the neighborhood- were used as a facade material. Unlike the panels used in the neighborhood, each panel was machine-tooled as shallowly as possible to have unexpected pattern as the carving depth is similar to the machine's tolerance.  

© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim

The 4th floor is created by adding rectilinear rooms. The difference between the 4th floor and the volume below create small terrace spaces that belong to each room. Almost black stucco emphasizes the set-back form of this level. The top floor is an oblique volume divided by curved concrete walls. This floor is wrapped around by metal sheets without conventional ridge flashing on each corner. There is only one window that is visible outside. The living room is open to a private outdoor space surrounded by tall white walls filled with white pebbles on the floor.

© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Quad House / KIMNAM Architects" 01 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925758/quad-house-kimnam-architects> ISSN 0719-8884
© Kyoungtae Kim / Jinhyu Kim

“四分”屋 / KIMNAM Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.