We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hongje Community Center / Simplex Architecture

Hongje Community Center / Simplex Architecture

© Yusub Song© Yusub Song© Yusub Song© Yusub Song+ 27

  • Area Area of this architecture project Area:  194
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Yusub Song
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: DuraVent
  • Lead Architects: Greg ChungWhan Park, Sanghun Song
  • Architect of Record: JD Architects
More SpecsLess Specs
© Yusub Song
© Yusub Song

Text description provided by the architects. Hongje-dong has a relatively large elderly population. In front of the existing houses, the elderly used to sit on the benches and spend some time together. The newly planned Hongje Community Center was intended to serve as a community space for these seniors, as well as a public facility for the local residents.

© Yusub Song
© Yusub Song
First Floor Plan
First Floor Plan
© Yusub Song
© Yusub Song

The building was extruded from the simple square shape, and the upper mass was slightly skewed towards the west. As a result, the second floor balcony was naturally created on top of the lower mass that is pushed to the east side, and the canopy was formed by the upper mass that protrudes to the west side. Under the canopy there is a wooden deck, which is connected to the open space located on the west side of the building. This is a public terrace where people can gather and take a rest. This will create a similar scene from the past, when the elderly used to sit around in front of the houses before the community center was built.

© Yusub Song
© Yusub Song

The existing houses had old roof tiles made of cement. In order to maintain the materiality of the existing buildings, concrete bricks were used as a main cladding material. The large corner window across the east and north side articulates the massing pushed toward the west more clearly. The wooden louver door at the main entrance can be fully opened as needed, or closed when the first floor is not being used. This satisfies both functionality and aesthetics. On the left side of the main entrance, there is a vertical stairs towards the second floor, where the versatile pattern of shadows are created by the sunlight passing through the skylight with the metal louvers.

© Yusub Song
© Yusub Song
Section
Section
© Yusub Song
© Yusub Song

The first floor is designated for the elderly. The entrance to the men's room, located on the south, consists of two large sliding doors. When the door is closed, it serves as a wall, and when fully opened, the living room and the men’s room are opened as one space. The living room is connected to the west terrace via the folding door. When the folding door is fully opened, the boundary between the inside and outside diminishes. The second floor is planned as residents’ public facility, which can either be used as a café or hold various events such lectures, physical activities, etc. The white louver installed on the ceiling of the second floor complements the simplicity of the large open windows on all three sides of the room.

© Yusub Song
© Yusub Song

The Hongje Community Center will provide a space where the local residents can gather to form a community and relax, and will be able to host events and bring vitality to the area.

© Yusub Song
© Yusub Song

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:195-3 Hongje-dong, Seodaemun-gu, Seoul, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hongje Community Center / Simplex Architecture" 01 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925737/hongje-community-center-simplex-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.