We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti

Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti

Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - TableAtelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Windows, Brick, FacadeAtelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Table, ChairAtelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Windows, Brick, Facade+ 29

Rancate, Switzerland
More SpecsLess Specs
Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Windows, Brick, Facade
© Simone Bossi

Text description provided by the architects. Designing, thinking and debating about architecture with the gaze turned to the level zero of the ground line. And the changes in the trend of that line is the reason for being of the project of Stocker Lee Atelier in Rancate (CH). In via Molino Nuovo, a peripheral area of the town, where residential buildings alternate with gardens, vineyards and woodland areas, the site extends in direction NS, looking at Monte Generoso at Northeast. An outdoor staircase embedded in the floor and retaining walls made of exposed concrete delimits the property.

Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Table
© Simone Bossi
Ground Floor Plan
Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Glass, Windows
© Simone Bossi

They serve as a reservoir of the soil, which hosts a lush meadow landscape; the construction is surrounded by greenery and colorful flower dots. The rust-red, rectangular volume (in the ground plan 6,60 x 17,60 meters) is covered on the longitudinal side with tiles, while the transversal facades are provided with long drawn bricks. The ground and the sky are cut out by a continuous glazed ring and a linear laceration of the ceiling, other than two holes at the first floor, which look at East and North like two telescopes.

Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Windows, Chair
© Simone Bossi

In the interior, the clear division by material and design choice are continued. The rooms of the basement, the parapet on the ground floor folded into a work surface and the service core are formed from dark gray glazed in-situ concrete. The furnishing elements are built using both warm wooden surfaces plans and steel frames or shelves anchored to the concrete structures. The construction outside of the soil, on the other hand, is made of prefabricated wooden elements, the spruce wood, in contrast to the rough concrete, is glazed white. 29 wood beams give the studio house rhythm and stability.

Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Table, Chair
© Simone Bossi

The room layout is functional: on the ground floor a two-story common room and a meeting room, in the basement model building, technology, and archive rooms and on the first floor a further meeting room and a working space. The studio is furnished with custom-made metal tables and shelves combined with solid wood. Stocker Lee Architetti's new workplace is a retreat and shelter, in which one seat with legs below the ground line, turning the gaze to the sky or to the close horizon which is nothing but the extension of the working table.

Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Image 9 of 29
© Simone Bossi
Section A
Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti - Windows, Brick, Facade
© Simone Bossi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Via Molino Nuovo 11, 6862 Rancate, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Atelier in Rancate / Stocker Lee Architetti" 26 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925424/atelier-in-rancate-stocker-lee-architetti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.