All
Projects
Products
Events
Competitions

Creative Lab House / Meeta Jain Architects

Creative Lab House / Meeta Jain Architects
© Manoj Sudhakaran
© Manoj Sudhakaran

© Manoj Sudhakaran © Manoj Sudhakaran © Manoj Sudhakaran © Manoj Sudhakaran + 19

Bengaluru, India
  • Client

    Meeta Jain
  • Consultants

    B.L. Manjunath & Co
More Specs Less Specs
© Manoj Sudhakaran
© Manoj Sudhakaran

Text description provided by the architects. We began with the very fundamentals, as house being ones ‘heaven’, a private ‘container’ through which one also connects to “elements of nature and society”. It had to be expressive of ones nature by being that friendly place where a passer by felt invited. The house form was boiled down to 2 essential components i.e. “a pavilion and a box”, a dualityexplored programmatically and experientially as private /public, open /closed transparent/opaque throughout. Exploiting the full potential of the site facing an empty green plot and working with the limiting by-laws imaginatively became an overriding concern too.

© Manoj Sudhakaran
© Manoj Sudhakaran

This east-facing plot became a receptacle of sun and sky. It bisected itself in 2 bays:  left side being a box towards the ‘hot south’ and right side being the open pavilion along the ‘cooler north’. The ground floor was visualized virtually as “emptying itself out” allowing a large OPEN verandah running from the front edge to end of site as a real “breather” in an otherwise densely built street space” Next to this street-side pavilion is a long enclosed hall with 2 compact toilet smartly tucked in the setbacks. These 2 non-specific spaces were meant to invite multiple space uses.

© Manoj Sudhakaran
© Manoj Sudhakaran
Floor Plans
Floor Plans
© Manoj Sudhakaran
© Manoj Sudhakaran

This lower zone today functions as a space of creative experiments, where occasional events such as art exhibitions, children workshops, music evenings, poetry readings take place, also inviting neighbors to be uninhibited participants, Its also substitutes as a safe play space for children over the vehicle ridden street. Form this verandah a stair descends to a sunken courtyard that leads to a cellar space. The cellar space functions as co-working space for independent practitioners modeled on a vision of mutual tolerance and openness.

© Manoj Sudhakaran
© Manoj Sudhakaran

Further the front setback doesn’t waste itself but allows a dog legged stair to rise up to the living floor under which tuck a storage for UPS and other useful stuff. Upper level defines its privacy from street by being “raised and stilted” like a loft to ascend to. The green belt across becomes part of our living room through the use of courageous full high glass and wood doors. Volumetrically this is the space of drama and liveliness to which all movements connect, a place of sounds & smells. 

Sections and Elevation
Sections and Elevation

An ascending open stair to a private studio above acts also as a theatrical stage and a PlayStation for children within the house. The adjoining bedroom spaces that belong to the left box also virtually merge into this living pavilion through sliding walls glass panels allowing one to experience the width of the site in a small plot. The studio on the top floor is ones private lab where one is likely to spend the maximum time... This in its making and spirit further lightens itself and serves as the “skyward release” and a space for contemplation.

Axonometry
Axonometry

An attitude of maximum extraction of qualitative space by juggling with Byelaws gave rise to elements that give the house its distinct characters, such as like long extensions of running built-in seats or a metallic roof and living room walls, or the service balconies. The use of materials and sense of detailing though seemingly is inclined towards a contemporary look is guided by a low maintenance energy concern. The house across 4 levels feels like an open frame inviting different uses in all spaces before in time it starts defining its specificities… meant to be discovered only with living in as well as growing up.

© Manoj Sudhakaran
© Manoj Sudhakaran

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Creative Lab House / Meeta Jain Architects" 01 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925351/creative-lab-house-meeta-jain-architects/> ISSN 0719-8884
© Manoj Sudhakaran

印度创新实验住宅 / Meeta Jain Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.