All
Projects
Products
Events
Competitions

Tamariu House / 05 AM Arquitectura

Tamariu House / 05 AM Arquitectura

© Adria Goula © Adria Goula © Adria Goula © Adria Goula + 31

Houses  · 
Tamariu, Spain
  • Architects Authors of this architecture project 05 AM Arquitectura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Lead Architects

    Joan Arnau, Carme Muñoz
  • Design team

    Julia Esteve, Laura Rodrigo
  • Technical Architect

    Planas-Casadevall
  • Structural engineer

    GMK – Miquel Llorens
  • Engineering

    SJ12 Enginyers – Albert Colomer
  • Builder

    Xiu Cargol
More Specs Less Specs
© Adria Goula
© Adria Goula

Text description provided by the architects. On a highly sloped plot with the access on the upper side, we designed a compact house in contact with the street and the north side of the plot, freeing spaces on the south side. In order to get the best views, the volume spins its direction looking for the seaside front. The resulting house responds to the two main features of the plot: the perspectives on the sea and the hill slope.

© Adria Goula
© Adria Goula
Plan
Plan
Plan
Plan
© Adria Goula
© Adria Goula

On the other hand, the lower floor is oriented following the hill direction in order to grant a better contact with the natural plot, creating at the same time a terrace on the main floor that gets wider as it reaches the south side. The final volume is resolved with an inclined eave tailored according to the land topography that preserves the general linearity of the house. This specific solution improves the interior spaces and their exposure to the sun. The living areas of the house are disposed around the fireplace, creating a sequence of double-height spaces oriented to south, bringing sunlight inside the house.

© Adria Goula
© Adria Goula

Next to the dining room there is a nice outdoor space protected by a sunshade that fosters its outdoor life. In the bisecting line of the two main volumes we placed a spiral staircase that incorporates intermediate slabs of generous dimensions that becomes part of the programme. On the lower floor, the arrival of the stairs is used as a polyvalent space with an outdoor exit. In general lines, it is a house where both the exterior and the interior are designed to enjoy the Mediterranean climate, placing all the main spaces on the south side, in front of the seaside.

© Adria Goula
© Adria Goula
Elevation
Elevation
© Adria Goula
© Adria Goula

Como una prolongación del interior una zona exterior protegida por una pérgola generando un ámbito muy agradable para hacer vida al exterior. En la bisectriz de los dos volúmenes principales que organizan la planta se sitúa una escalera de caracol que incorpora unos rellanos intermedios de dimensiones más generosas que forman parte del programa funcional.

© Adria Goula
© Adria Goula

En la planta inferior el espacio de llegada de la escalera se convierte en una zona de uso polivalente con una salida al exterior. Se trata de una casa donde la volumetría tanto exterior como interior está pensada para disfrutar del sol y las buenas vistas, liberando la máxima superficie útil exterior orientada al sur.

© Adria Goula
© Adria Goula

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Tamariu House / 05 AM Arquitectura" [Casa en Tamariu / 05 AM Arquitectura] 25 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925350/casa-en-tamariu-05-am-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.