SESC Birigui / Teuba Arquitetura e Urbanismo

SESC Birigui / Teuba Arquitetura e Urbanismo

© Nelson Kon© Felipe Inácio© Nelson Kon© Nelson Kon+ 46

Parque Residencial Nelson Calixto, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  7418
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Nelson Kon, Felipe Inácio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:AutoDesk,Sherwin-Williams,Cerâmica Eliane,Cerâmica Gail,Deca,Glassec viracon,Illbruck Acoustic,Instituto Cidade Jardim,Metalgrade,Portobello,Saint Gobain Isover,Tintas Sumaré,Trimble,Weber Quartzolit
More SpecsLess Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. Volumetry - horizontal one to establish a dialogue with the surrounding area consisting predominantly of one to two-story edifications. Urban insertion - the architectural proposal sought insertion in the urban grid of the city, not only for its volumetry, but also out of respect for the channelled watercourse that crosses this stretch of land. We have located the uncovered multisport court over the channelled stretch, delimiting this area by two walkways crossing and marking the “valley” of the stream as a large void. This architectural proposition intends to suggest that in the future all upstream and downstream banks can be recovered by creating a linear park with gardens.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Circulations - the longitudinal circulations happen through verandas on the two main levels and through an inner axis, parallel to the verandas, consisting of staircases, ramps and elevator. Crosswise, another axis perpendicular to these circulations is defined by the main entrance, the coexistence spaces, and the palm garden with access ramps to the pool solarium. Paths from which it is possible to view and access all SESC environments. Integration - the intersection of circulations in large spaces allows the integration of various activities that are developed in glazed environments, ensuring the transparency and fluidity of spaces. From any point, it is possible to see the city, and from the surroundings, the activities in progress at SESC are visible. It is an edifice without secrets.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Section AA
Section AA
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Sustainability – the entire cluster was designed and executed in compliance with LEED standards: - Implementation of the built areas with minimum intervention on the land; - Metal structure with bolted steel profiles, allowing its reuse in the future without generation of debris; - Closures preferably with frames and partitions, allowing maximum flexibility of spaces; - Solar factor glasses to block heat entry, but allowing the passage of natural light in order to make the most of it; - Permanent cross ventilation, creating constant renewal with fresh air intake through the lower vents, and warm air outlet through the upper vents; - Green coverage throughout the building, creating a humid area for urban heat reduction, thermal insulation, rainwater catchment for reuse, and delaying rainwater discharge into the public collection; - Use of solar energy in the panels to heat the water of swimming pools and showers; - Brises / sunshade in horizontal plate and metal grating to filter the sun inlet; - Landscaping also acting to create areas of humidity and thermal comfort, covering walls and closing masonry with vines. Green curtains on the grating surfaces; - Treatment plant for the waste generated in the unit. The treated water is reused in the toilets and its excess sent to public collection without polluting it; - The facilities were designed and executed to save both energy and treated water consumption.

© Felipe Inácio
© Felipe Inácio
Section BB
Section BB
© Felipe Inácio
© Felipe Inácio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:R. Manoel Domingos Ventura, 121 - Parque Res. Nelson Calixto, Birigui - SP, 16203-008, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SESC Birigui / Teuba Arquitetura e Urbanismo" [SESC Birigui / Teuba Arquitetura e Urbanismo] 24 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925074/sesc-birigui-teuba-arquitetura-e-urbanismo/> ISSN 0719-8884
© Nelson Kon

巴西社区活动中心 SESC / Teuba Arquitetura e Urbanismo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.