All
Projects
Products
Events
Competitions

Drangar Renovation / Studio Granda

Drangar Renovation / Studio Granda

© Pancho Gallardo © Studio Granda © Pancho Gallardo © Pancho Gallardo + 25

  • Clients

    Jóhanna H Sigurðardóttir & Jón Zimsen
  • Engineering

    Viðsjá
  • Landscape

    Studio Granda
  • Consultants

    Efla
  • Main Contractor

    Efla
  • Carpentry

    HBH / SB Trésmiði
More Specs Less Specs
© Pancho Gallardo
© Pancho Gallardo

Text description provided by the architects. Drangar is a large estate on the northern shore of the Snæfellsnes peninsula. Until recently it was a working farm with a collection of generic buildings built in the early eighties to serve farmers and their animals. However, when farms started to augment their income by modifying these structures into tourist accommodation the rustic charm was often lost in the process. This observation was one of the principle generators for the Drangar project. So far two of the buildings have been remodelled.

© Pancho Gallardo
© Pancho Gallardo

The tractor shed was uninsulated with an earth floor and a tin roof. Its size was perfect for four guest rooms, two of which were equipped with micro-kitchenettes and a communal sitting/dining area. A door in the central corridor allows for the building to be split into two units or used as one. The materiality of the interior is anchored by the original rough-cast concrete and a new terrazzo floor. The interior walls of the communal spaces are white and the ceilings and fitments in fine oak carpentry. The guest rooms pay homage to the previous use with gloss painted walls and ceilings in various farm machinery liveries. The shed is insulated externally and clad in corrugated copper that changes from brown through aubergine to Spanish green depending on the whims of the weather and sea spray. The fenestration mimics the original shed, but the tractor door has been replaced by a large sliding picture window connecting the communal area to a broad terrace.

© Studio Granda
© Studio Granda

The cowshed and barn were more challenging as the concrete was brutally weathered in such a charming fashion that it demanded to be kept. Furthermore, the cowshed was crudely insulated with expanded polystyrene that had preserved the odour of the previous occupants. More traces of its former use were in the undercroft that was full to the ceiling with fermenting manure. The adjacent barn was more manageable but programmatically awkward as it was split in two by a tall concrete wall and although the ceiling height was considerable it wasn’t enough to accommodate two storeys.

Cowshed & Barn - Ground Floor Plan
Cowshed & Barn - Ground Floor Plan
Cowshed & Barn - Sections
Cowshed & Barn - Sections

Three principle functions were planned. In the undercroft communal kitchen and lavatories for campers. In the cowshed eight, bovine coloured, guestrooms are wrapped in sleek copper with a communal room, kitchen and reception in the north end of the barn. The roof of the barn was raised to house the owner’s apartment with a grand south terrace and a new bridge to the Drangar promontory.The material language continues that of the tractorshed but with a shift to expose the existing concrete externally. Again, oak carpentry warms the interiors but here it is counterpointed with stainless steel and monochromatic veined marble.

© Pancho Gallardo
© Pancho Gallardo

The project uses minimal energy due to with efficient insulation and fenestration and a heat-pump system that garners heat from the surrounding fields. Pure water is obtained on-site from a bore-hole. The location may be remote, 30km from the nearest surfaced road, but Drangar is linked, via fiber-optic cable, to the global internet.

© Pancho Gallardo
© Pancho Gallardo
© Pancho Gallardo
© Pancho Gallardo

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Skógarströnd, Iceland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Drangar Renovation / Studio Granda" 24 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925031/drangar-renovation-studio-granda/> ISSN 0719-8884
© Pancho Gallardo

冰岛农庄改造民宿 / Studio Granda

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.