All
Projects
Products
Events
Competitions

Breal-Sous-Vitre Public Center / Atelier 56S

Breal-Sous-Vitre Public Center / Atelier 56S

© Jeremias Gonzalez © Jeremias Gonzalez © Jeremias Gonzalez © Jeremias Gonzalez + 20

Bréal-sous-Vitré, France
  • Architects Authors of this architecture project Atelier 56S
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    BIO'BRIC, Technal, VMZINC, Wienerberger
  • Client

    Municipality of Bréal-sous-Vitré
  • Engineering

    BECB
  • Landscape

    LA PLAGE
More Specs Less Specs
© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

Text description provided by the architects. The municipality of Breal-sous-Vitré wants to create a public center with a library, a recreational center, and an after-school activities center. 

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

The proposed urban shape comes from the intention of creating a social and cultural meeting place for the community. The added structures would encompass and incorporate the existing one and the resulting effect will present a unified facade from the street.

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez
Floor plan
Floor plan
© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

Public space will, therefore, be created between the new construction and the existing buildings, offering calm and protection, allowing access to the different services, as well as offering a meeting place for the community. Integrating new construction with the existing buildings will create passageways that provide easy flow for people moving from one part of the development to the other.

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

From the street there are openings, genuine “urban windows”, that provide a view to the interior of each building, putting in evidence its dynamism and enhancing the public aspect of the project.

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

The mineral look of the center of the town is extended by the use of dark brick facades. Inside, the use of wood will bring warmth to the buildings and enhance the “Urban window” by contrast with the brick. The public space in between the different buildings is treated with local granite and compacted sand.

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 35370 Bréal-sous-Vitré, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Breal-Sous-Vitre Public Center / Atelier 56S" 18 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924836/breal-sous-vitre-public-center-atelier-56s/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.