We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Community Housing in Kallang Whampoa / LOOK Architects

Community Housing in Kallang Whampoa / LOOK Architects
© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude

© Joseph Goh of Infinitude© Joseph Goh of Infinitude© Joseph Goh of Infinitude© Joseph Goh of Infinitude+ 14

  • Architects: LOOK Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  18680
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Joseph Goh of Infinitude
  • Lead Architects: Mr Look Boon Gee, Ms Ng Sor Hiang
  • Design Team:Mr Chua LiangPing, Doan Quang Vinh, Lim Chee Kean, Chow Khoon Toong
  • Clients:Housing and Development Board (HDB)
  • Engineering:KTP Consultants and Gims & Associate
  • Landscape:Land Design One
  • Contractor:Chang Hua Construction Pte Ltd (Builder)
  • Estimator:Arcadis Singapore Pte Ltd
  • MEP:GIMS & Associates Pte Ltd
  • Country:Singapore
More SpecsLess Specs
© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude

FROM NIMBY (NOT IN MY BACKYARD) TO GIMBY (GOOD IN MY BACKYARD)
As part of the larger urban fabric, public housing draws its strength and unique character from the dynamics that are set up with its surroundings. Through an extension of these relationships, we have formulated a rich matrix of shared spaces within the precinct to celebrate the vibrancy and diversity of living that can be experienced only in the heartlands. The challenge lies in the unobtrusive integration of these common spaces and abolishing the negativity tied to the currently pervasive ‘NIMBY’ syndrome.

© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude

INTERFACING WITH THE PCN (PARK CONNECTOR NETWORK)
The precinct taps into the energy of the PCN through an amicable interface – extending the pedestrian linkway as a sheltered pitstop for cyclists and serving as a marker along the cycling trail with heritage storyboards relating the history of Kallang-Whampoa. Cyclists are welcome to take a break at the landscaped ‘rain gardens’ in the precinct, to take in the sights and sounds of a thriving micro-biosphere. Residents can enjoy the convenience of hopping onto the PCN, which gives direct connectivity to Bishan Park, Toa Payoh Town Park and Kallang Riverside Park. The provision of integrated bicycle parking lots at the base of each residential block can encourage more residents to take up cycling as a hobby, boosting the popularity and dynamism of the PCN as a recreational destination.

© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude

THE HYBRIDISED MSCP-CUM-FSCF                             
Coupling the FSCF (future social community facilities) with the utilitarian MSCP (multi-storey carpark) as a multi-use building along the frontage of Serangoon Road injects activity on the ground level, reviving the liveliness around existing shophouses that are making way for the new precinct. Community facilities such as childcare centre, elderly day-care and tuition centre are essential support amenities for multi-generational living, and greatly welcomed by residents when they are sensitively situated.

© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude

ELEVATED VIEWING GALLERY
A communal viewing gallery is carved out of each residential tower, offering a spectacular vantage point from the high-rise blocks. Residents could gather at the viewing gallery to enjoy the fireworks displays during National Day Parade and New Year’s celebrations, glad to reap the benefits of high-rise living in harmony.

© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude

CATALYST FOR SOCIAL AND ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY
In a reciprocal way, the larger urban fabric receives a positive feedback from the vitality of the precinct, allowing impact of existing infrastructure to be amplified through positive reinforcement. For instance, both the PCN and ABC (active, beautiful and clean) waterway programmes implemented along Sungei Whampoa are enhanced by synergetic interfacing with the precinct – the proposed heritage marker pitstop providing added interest along the cycling route and greater biodiversity being nurtured by the landscaped rain gardens, a green sanctuary hosting native flora and fauna. The greying Kallang-Whampoa neighbourhood regains greater vibrancy when young families move into precincts offering multi-generational amenities. In unison, a catalytic loop of positive reinforcement sets in motion a framework for lasting social and environmental sustainability.

© Joseph Goh of Infinitude
© Joseph Goh of Infinitude

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:St. George's Lane, Kallang Whampoa, Singapore

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Housing in Kallang Whampoa / LOOK Architects" 01 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924578/community-housing-in-kallang-whampoa-look-architects> ISSN 0719-8884
© Joseph Goh of Infinitude

新加坡圣乔治大厦/ 锐科设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.