All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Belgium
  5. Stéphane Beel Architects
  6. 2018
  7. Africa Museum in Tervuren / Stéphane Beel Architects

Africa Museum in Tervuren / Stéphane Beel Architects

  • 12:00 - 10 September, 2019
  • Curated by María Francisca González
Africa Museum in Tervuren / Stéphane Beel Architects
Africa Museum in Tervuren / Stéphane Beel Architects, © Luca Beel
© Luca Beel

© Luca Beel © Luca Beel © Luca Beel © Luca Beel + 24

  • Design Team

    Stéphane Beel Architects
  • Clients

    Belgian Buildings Agency
  • Restoration

    Origin architecture & engineering
  • Structural Engineering

    ARUP NL (and BAS)
  • Services Engineering

    RCR-Studiebureau
  • Landscape

    Michel Desvigne Paysagistes
  • Building Physics & Acoustics

    Daidalos Peutz
  • Processmanagement

    Bureau Bouwtechniek
  • Collaborators

    Maarten Baeye, Alexander Vanysacker, Johnny Umans, Pieter Vandeputte, Simon De Waepenaere, Joris Gyssaert Etc..
  • New building Area

    7125.0 m²
  • Restauration Area

    9000.0 m²
  • Renovation Area

    11000.0 m²
  • More Specs Less Specs
© Luca Beel
© Luca Beel

Text description provided by the architects. In 2006, the Belgian Buildings Agency launched a competition for the redevelopment of the site of the AfricaMuseum in Tervuren. The multi-disciplinary team headed by Stéphane Beel Architects, laid out the new masterplan for the AfricaMuseum and its surrounding area.

© Luca Beel
© Luca Beel

In a first phase of the execution of the masterplan, the existing museum building was restored and extended in 2017. Besides a reorganization of the museum spaces, the children’s workshops, the logistical and secondary spaces, new exhibition rooms have also been provided. To these were added: a restaurant-brasserie, the reception, new children’s workshops, a museum shop, an auditorium and meeting rooms. This reorganization and the extension of the museum building were conceived in such a way that the direct environment of the museum building was preserved as much as possible and was once more connected to the French garden.

Level -1
Level -1
Section AA
Section AA

All secondary museum functions such as the reception, shop and cafeteria were removed from the layout of the earlier museum, optimized and housed in the new construction. This created more space in the museum building for the new permanent exhibition.

© Luca Beel
© Luca Beel

The existing museum building has been left intact as much as possible. The original entrance to the museum and the open covered rotunda in the interior courtyard have been reinterpreted; besides the meticulous restoration, they form some deliberately foreign interventions that are to be read as critical annotations on the original architecture.

© Luca Beel
© Luca Beel

The new entrance pavilion was meticulously lined up with the front of the museum building and lies on the border between the two gardens that date from different periods.

Level 0
Level 0
Section BB
Section BB

The visitor centre and the museum shop on the ground floor of the pavilion are located at the level of the park. In the restaurant on the first floor, visitors enjoy a panoramic view of the French garden and the museum building.

© Luca Beel
© Luca Beel

The rooms for temporary exhibitions are also underground, as it were stretched between the new pavilion and the museum building. Three exhibition rooms have been arranged in a row along a publicly accessible gallery. These black-box spaces can be subdivided flexibly into an auditorium and two separate rooms or be transformed by a mobile wall into one large exhibition room.

© Luca Beel
© Luca Beel

The visitors go from the entrance pavilion to the restored museum building via a long gallery. In doing so they first pass a widening through which daylight enters, a point of orientation, and walk along a showpiece of the museum collection, a large pirogue that evokes the Congo river, in the direction of another light point in the distance: the sunken courtyard of the museum building, which introduces light and orientation.

© Luca Beel
© Luca Beel

The exhibition rooms are subtly equipped with new technologies that bring the museum building up to date as regards the conservation and presentation of the collection. Those technologies are highly sophisticated and have been integrated almost seamlessly: improved thermic isolation and airtightness, management of incoming light, air-quality control embedded invisibly in the new exhibition platforms, interventions at the level of accessibility and fire safety are all elements that enable a new approach to exhibiting in the existing monument, without tampering with the monument and its intrinsic value.

© Luca Beel
© Luca Beel

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Africa Museum in Tervuren / Stéphane Beel Architects" 10 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924538/africa-museum-in-tervuren-stephane-beel-architects/> ISSN 0719-8884
© Luca Beel

特弗伦非洲博物馆 / Stéphane Beel Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.