All
Projects
Products
Events
Competitions

Shiro House / Takeru Shoji Architects

Shiro House / Takeru Shoji Architects

© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato © Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato © Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato © Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato + 19

Houses  · 
Akita, Japan
  • Architects Authors of this architecture project Takeru Shoji Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Acor, MIWA, Toto, Vectorworks
  • Lead Architects

    Takeru Shoji, Ryoichi Aida
  • Engineering

    Tetsuya Tanaka (Tetsuya Tanaka Structural Engineers)
  • Collaborators - Contractor

    Kazuki Murayama (KATO Contruction Co. Ltd.)
More Specs Less Specs
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato

Text description provided by the architects. The site is located in the dense residential area of Narayama, Akita city, facing a row of a thousand cherry trees lining the bank of the Taihei River. The house is designed for a couple and their child on a small land of 92.5 msq, located at the fork of a road.
What was required from the design: A house with the ability to open out to its the surroundings, despite the harsh Akita snow, and enjoy the view of the cherry blossom trees lining the Taihei River from the comfort of the house.

© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
Floor Plans
Floor Plans
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato

Since the site is located in a dense residential district, the narrow road fronting the site sees heavy traffic. We felt that a conventional construction approach would seem oppressive to this surrounding, and thus the two walls facing the road are inclined inwards at a 7-degree angle. In addition, we designed a huge triangular window by cutting off the corner of these diagonal walls. This window is a point of contact between the residents and the city, serving to open the house and extend the lives of the residents further outward. Thus by combining these factors, harmony is created with the cityscape.

© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato

On the first floor, the main bedroom, Japanese style room, and bathroom facilities are compactly organized whilst on the second floor, a simple open floor configuration of LDK and loft space is designed. These spaces provide additional vantage points from the triangular window, to look out towards the cherry trees and watch the movement of the city. The entrance door opens into a buffer space with the triangular window as its backdrop. This buffer space connects the two floors and acts as the traditional Japanese engawa. The triangular window frames the distinctive folding staircase and gives glimpses of the interior to the city and the cars passing by.

© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
Detail Section
Detail Section
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato

The residents during their daily movements, also look beyond the inside of the house to the city beyond, where they can see the ebb and flow of the lives of the cherry blossoms and plants. Going up and down the staircase gives the residents a chance to take in the seasons and make life more colorful and expansive. In a place where the convention is to design buildings with small openings and enjoy the seasons from a sheltered distance, shiro house rebels against this idea. The house with its small open area takes full advantage of its setting and connects with the landscape and the cityscape; shiro house is created to be compact yet open and expansive, where the residents feel the changes in the season.

© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Shiro House / Takeru Shoji Architects" 04 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924261/shiro-house-takeru-shoji-architects/> ISSN 0719-8884
© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato

秋田白色房屋 / 东海林健建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.