All
Projects
Products
Events
Competitions

Atelier Lapidus House / Arrhov Frick Arkitektkontor

Atelier Lapidus House / Arrhov Frick Arkitektkontor

© Mikael Olsson © Mikael Olsson © Mikael Olsson © Mikael Olsson + 21

Houses  · 
Skägga, Sweden
  • Architects Authors of this architecture project Arrhov Frick Arkitektkontor
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    ABC Solutions, Autodesk, Dornbracht, Duravit, Lappvattnets Snickeri, Lenhovda, Magisk Pool, Persiennkompaniet, Siemens, Terrazzo Design, WB Trä
  • Lead Architects

    Johan Arrhov, Henrik Frick
  • Project Manager Architect

    Jennifer Heinfeld
  • Architectural Staff

    Camille Sineau, Carl Larsson
  • Engineering

    Jesper Borglund, Jan Borglund Byggkonsult
  • Builder

    Christoffer Åshammar, Bygg & Inredningstjänst KVV
More Specs Less Specs
© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

Text description provided by the architects. Atelier Lapidus was conceived as a summer house for a writer and his family. The design process began with vignettes – a small structure placed in a forest, open facades connecting interior and exterior space, a pool as a lake, a writing desk facing the evening sun. The decision to create a clear and minimal structure allowed the life inside the building to be unobstructed and untethered.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

Following the topography of the site, a concrete base was cast atop the bedrock. Nine steel columns, 70x70mm, 6m tall attached to the base. The façade - constructed of prefabricated massive wooden boards - stabilized the structure together with the upper floor slab. Windows encircle the upper and lower levels and a thin sloped roof encloses the structure.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson
Ground floor plan
Ground floor plan
Section 1
Section 1
© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The program is separated between private and public needs. The ground floor supports living without internal hierarchy. The upper floor accommodates the bedrooms and spaces for privacy. Materiality also reiterates the separation of functions - the ground floor is open and vast, using raw, uncovered materials; while the upper floor is dense and private, in wood for a sense of intimacy. The minimal structural system allows the house to become personified by the clients - in complexity and freedom.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Atelier Lapidus House / Arrhov Frick Arkitektkontor" 05 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924257/atelier-lapidus-house-arrhov-frick-arkitektkontor/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.