Sports Center Sargans / Ruprecht Architekten + HILDEBRAND

Sports Center Sargans / Ruprecht Architekten + HILDEBRAND

© Roman Keller© Roman Keller© Roman Keller© Roman Keller+ 27

  • Lead Architects:Eva Herren, Rafael Ruprecht, Thomas Hildebrand
  • Project Team:Marcel Baumann, Reto Giovanoli, Massimo Della Corte, Katrin Pfäffli, Diana Zenklusen
  • Client:Hochbauamt Canton St. Gallen
  • Building Management:Ghisleni Planen Bauen
  • Structural Engineer:Walt & Galmarini
  • Facade Planning :Pirmin Jung, Ing für Holzbau
  • Execution Woodwork:Blumer Lehmann
  • Hvac Engineer :Waldhauser Haustechnik
  • City:Sargans
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Roman Keller
© Roman Keller

Text description provided by the architects. In Sargans, a Swiss town located in the Rhine Valley, near the border with Liechtenstein, a new sports center replaces a triple gymnasium that was no longer state of the art.

© Roman Keller
© Roman Keller
Ground floor plan
Ground floor plan
© Roman Keller
© Roman Keller

The new construction consists of a quadruple gymnasium with various Fitness rooms. Because the marshy site cannot bear large loads and the existing pile foundations were to be reused, a lightweight wood structure was the ideal response to the design problem.

© Roman Keller
© Roman Keller
Section
Section
© Roman Keller
© Roman Keller

The client, the canton of St. Gallen, wanted a sustainable building that employs local building materials and would only require a short construction phase; these stipulations only served to underscore the suitability of wood. Not only the building exterior, but also the interior, are characterized to a great extent by the use of this material.

© Roman Keller
© Roman Keller

The serial and dense structure goes through all parts of the building and emphasizes the architectural and spatial qualities of the main rooms: entrance foyer, gymnasium, fitness rooms. It is made out of spruce wood and is composed of 40 thin and close to one another glued-laminated timber frames. The floor slabs in the two-story part are made with a wood-concrete composite system and a combined ash/spruce glued-laminated load bearing beams.

© Roman Keller
© Roman Keller

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sargans, St. Gallen, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sports Center Sargans / Ruprecht Architekten + HILDEBRAND" 01 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923990/sports-center-sargans-ruprecht-architekten-plus-hildebrand> ISSN 0719-8884
© Roman Keller

瑞士小镇体育中心 / Ruprecht Architekten + HILDEBRAND

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.