Residential Building in Galileo / Pepe Gascón Arquitectura

Residential Building in Galileo / Pepe Gascón Arquitectura

Residential Building in Galileo / Pepe Gascón Arquitectura - More Images+ 24

Terrassa, Spain
  • Area Area of this architecture project Area :  23712 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Aitor Estévez
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Cortizo, Iris Ceramica, Marca Siber DFSKY1, Porcelaingres GmbH, Sistema Eterboard - Naturvex, Sistema de Aislamiento Térmico por el Exterior (SATE)
© Aitor Estévez

Text description provided by the architects. The residential block is located in Terrassa city centre (Barcelona). It is a rectangular plot on the corner of two roads, one of which is very busy.

© Aitor Estévez

As such, the corner becomes one of the most important parts of the project due to its high visibility. The ground floor is to be used as retail space and has a glazed façade.

© Aitor Estévez
Ground floor plan
© Aitor Estévez

Two of the main requirements of the developer (private investment) were:
- To ensure maximum use of the plot, in terms of the net sales area of the flats.
- To obtain a wide range of flat types in order to be attractive to different markets.

© Aitor Estévez

To meet these conditions, the building has two stairwells of different heights, in accordance with urban planning regulations, with independent access from the public thoroughfares. There is a basement level to be used as parking for the flats.

© Aitor Estévez

The upper floors contain duplex flats with inverted living spaces – the principle rooms are located in the space below the roof and the bedrooms are on the lower floor. This ensures that the living areas enjoy greater spatial quality, better views, as well as terraces which look out over the city.

© Aitor Estévez

The flats with two or more bedrooms have a double orientation – enjoying façades looking onto the street and into the interior courtyard. This means they have good cross ventilation, with secondary spaces in the central strip of each flat.

© Aitor Estévez

The façade design is based on a combination of openings of varying width – one, two or three modules. These openings are not always aligned. They have a vertical format with a slab to slab height and incorporate elements such as the window and door frames and shutter head boxes. The façade is faced with large porcelain tiles, combining two colours in different sizes and arrangements.

© Aitor Estévez

On the corner a change of layout is created by incorporating a gallery, which is totally glazed on the first and second floors, while the upper floor appears windowless, thus completing the corner of the building.

© Aitor Estévez

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Galileo Street, no. 189 - Terrassa (Barcelona) - Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residential Building in Galileo / Pepe Gascón Arquitectura" [Edificio de viviendas en centro urbano / Pepe Gascón Arquitectura] 03 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923969/residential-building-in-galileo-pepe-gascon-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.