All
Projects
Products
Events
Competitions

The Observatory Pavilion / JCPCDR Architecture

The Observatory Pavilion / JCPCDR Architecture

© David Foessel © David Foessel © David Foessel © David Foessel + 33

Giez, France
  • Clients: Le festival des cabanes
More Specs Less Specs
© David Foessel
© David Foessel

Text description provided by the architects. JCPCDR Architecture won the international competition «Le festival des cabanes» for the construction of an ephemeral cabin in the heart of Lake Annecy in France: made with local wood and built entirely on site by the architects. Nestled under the trees, between glade and forest, «the observatory» offers a point of view on the surrounding wilderness, through the prism of contemporary architecture.

© David Foessel
© David Foessel

Its openwork structure draws a micro-course, leading the walker or «observer» to a small elevated platform, judiciously oriented to provide a view overlooking the landscape. This circulation is studied and determined by several aspects, in order to enhance and integrate the site. The ramp leading to the platform, accessible to wheelchairs and strollers, complements the existing slope of the ground. The wooden slats filter the light of day, in a play of chiaroscuro echoing the forest and the clearing : the visitor enters the observatory under an opaque roof, gets used to this dark atmosphere, before moving towards the point of view, bathed in light.

© David Foessel
© David Foessel
Plan
Plan
© David Foessel
© David Foessel

With its double-pitched roof and warm proportions, the observatory recalls the vernacular image of a traditional cabin or cottage, reinvented through graphic lines. Perfectly integrated into its natural environment, it allows not only to observe the fauna and flora, but participates to the local ecosystem, thanks to its porous design, permeable to plants and species that would likely find refuge there.

Axo
Axo
© David Foessel
© David Foessel
Elevation
Elevation

Throughout the seasons, the contemporary architectural object becomes a showcase for its envi- ronment, a complete experience. The structure of the observatory, made entirely of fir, is both simple and ingenious. Its design favors straight and continuous lines, in order to highlight the essence of wood and to obtain an elegant style, without compromise, complementary to the abundant vegetation that surrounds it. This simplicity also guarantees a perfect quality of execution.

© David Foessel
© David Foessel

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 74210 Giez, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Observatory Pavilion / JCPCDR Architecture" 29 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923892/the-observatory-pavilion-jcpcdr-architecture/> ISSN 0719-8884
© David Foessel

森林中的观望小木台 / JCPCDR Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.