All
Projects
Products
Events
Competitions

Hackney Backhouse / Guttfield Architecture

Hackney Backhouse / Guttfield Architecture

© Will Scott © Will Scott © Will Scott © Will Scott + 23

Extension  · 
  • Architects Authors of this architecture project Guttfield Architecture
  • Area Area of this architecture project
    112.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographs

  • Main Contractor

    Talina Builders
  • Structural Engineer

    Price and Myers
  • CDM Co-ordinator

    Goddard Consulting
  • Energy Consultant

    NRG Consulting
  • Approved Inspector

    London Building Control
  • Construction Cost

    £499,975
  • Sustainability Information including the following (where possible)

    Estimated annual energy bills of £400 EPC rating B Solar photovoltaic panels. Triple glazing, solar control glazing, super insulation, A rated appliances, water saving appliances, sedum roof, underfloor heating, LED lighting.
More Specs Less Specs
© Will Scott
© Will Scott

Text description provided by the architects. Hackney Backhouse is a brave, imaginative and contemporary back-garden house that volunteers itself to the street through louvered screens of weathering steel, affording fleeting glimpses into the house to passers-by. The two-story, three-bedroom family home is neatly tucked onto an 11m by 8m site in a Hackney Conservation Area, formerly occupied by a run-down garage and workshop. Keen to avoid divorcing the house from its context and its neighborhood, Guttfield Architecture designed a house with a direct visual relationship with the street – the house is part of the street and the street part of the house. A screen of vertical corten louvers between the house and the street is intended as a simple device to moderate this two-way relationship, firstly by actively engaging the street and secondly, by bringing the street into the house, all while retaining privacy where needed.

© Will Scott
© Will Scott
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Will Scott
© Will Scott

To actively engage passers-by, the vertical louvers have a kinked profile which gives the screen a dynamic, twisting appearance that might catch the eye of a pedestrian and in doing so cause them to glimpse into the house. The shape, spacing, and orientation of the louvers carefully manipulate views in and out of the house - pedestrian passers - by are offered a peek into the house, whereas cars and bikes traveling at a higher speed struggle to see in at all. If somebody wants to stop and gaze into the house, they can. However, the louvers are angled away from the nearest houses on the street meaning there is no line-of-sight and the screen is designed to preserve privacy in areas of the house where it is important. The screens also bring the street into the house, drawing the unpredictable external environment into the interior architecture.

© Will Scott
© Will Scott

The main living spaces enjoy a rich backdrop of passers-by, weather conditions and neighboring buildings, all framed by the corten screen. Beyond the corten screens, a glazed front door and floor-to-ceiling glazing in the ground floor living areas continue the visual connection with the outside. The layout and glazing are designed to make the external materials of brick and corten visible from and almost part of, the internal spaces. This adds richness and drama to the interiors, which in contrast to the exterior, are restrained, mostly white surfaces. During the day the rich tones of the south-facing weathered steel screen are highlighted by the natural light, which casts striking shadows onto the clean walls of the living spaces. At night, the artificially-lit interior spaces come to life and enliven the streetscape.

© Will Scott
© Will Scott

Inside, the large areas of glazing (which can be used without the need for curtains or blinds to provide privacy) make the lightwells feel part of the ground floor layout and help the plan feel more open and spacious. The ground floor is largely designed as one open-plan space to make the best use of the limited space on the small site, containing distinct areas for the living room, dining, kitchen and entrance hall. Seamlessly detailed roof lights featuring concealed lighting are positioned in the corners of the plan farthest from the screens, bringing additional light down into the dining area, living area, and stairwell. Basement level, which houses three bedrooms and two bathrooms, is arranged around two secluded external courtyards which allow ample daylight into the spaces. The courtyard spaces also provide vital external amenity and cycle storage space.

© Will Scott
© Will Scott

The house has a materials palette of ochre brickwork, anodized aluminum windows, weathering corten steel, concrete floor tiles and both oak and white joinery. Tactile fittings such as handles and handrails are picked out in brass. A lightweight suspended white steel staircase features inset concrete tile treads and a solid brass handrail. A white steel ship’s stair provides a means of escape from the larger lightwell in the event of a fire. Sustainability has been carefully considered with the low energy house boasting photovoltaic solar panels, super-insulation, triple glazing, and underfloor heating. A sedum green roof reduces water run-off from the house which fills the entirety of the plot. Guttfield Architecture, a young architecture practice based in Berkshire, began to consider the relationship between the house and the street at the outset of the project.

© Will Scott
© Will Scott

Analyzing the historic planning consent of the site revealed a design that, like many back-garden houses in London, almost completely turned its back on the street, effectively hiding itself behind a wall and taking light only from roof lights and internal courtyards. To preserve privacy, views into the house from the street were all but eliminated, meaning the house would have had limited outlook and would have felt confined and disconnected from the street. The house, with a gross internal area of 112 sqm, was completed within a strict £500,000 budget -especially challenging as the design required a building to the full extent of the site, up against neighboring buildings and the road, and given basement construction is inherently more complicated and expensive.

© Will Scott
© Will Scott

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Hackney Backhouse / Guttfield Architecture" 30 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923890/hackney-backhouse-guttfield-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.