All
Projects
Products
Events
Competitions

Headquarters, meeting facilities and offices / Dorte Mandrup A/S

Headquarters, meeting facilities and offices / Dorte Mandrup A/S

© Adam Mõrk © Adam Mõrk © Adam Mõrk © Adam Mõrk + 14

Väster, Sweden
  • Architects Authors of this architecture project Dorte Mandrup A/S
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Photographer Created with Sketch.
  • Architect

    Dorte Mandrup A/S
  • Client

    IKEA Global Mötecentrum
  • Energy

    BREEAM Certification
More Specs Less Specs
© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

Text description provided by the architects. Located in Hyllie/Svågertorp, HUBHULT plays an important part in the ongoing development of the area. With its sudden profile and precise proportions, HUBHULT contributes and sets the standard to the surrounding area with ambition in both building quality as well as respect for the location between the unspoiled landscape and the newest part of Malmö City.        

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

HUBHULT is Scandinavia’s most environmentally friendly office building and the most environmentally ambitious IKEA building in the world, certified with BREEAM - Outstanding.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

From the overall geometry to the technical details, the task is to create optimum energy efficiency and sustainable solutions. The architectural expression is simple with associations to a factory iconic profile. The facades are treated with upscaled openings to downscale the overall volume. The fixed awnings are designed from the exact study of the sun’s position in order to create optimal sun protection compared to daily operation and energy frame.

Diagram 02
Diagram 02

The building complex consists of three volumes; one separate volume which is a parking-house with solar panels on the façade, and two squared volumes which is connected diagonally. The two squared volumes - one high and one low – contain workspace and meeting centre. A central roof garden, that creates spatial variation and optimal daylight conditions, penetrates the lower volume.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The main architectural feature is three large rotating light wells and a huge meeting staircase, all connecting the different floors, designed to embrace interaction and diversity, allowing employees to share knowledge and learn from each other – formally and informally - through adaptation and flexibility of the open spaces.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The meeting centre is placed on the ground floor together with foyer, open collaborating areas and a co-workers’ café. The upper floors are designed as free open spaces that have optimal contact with each other through several staggered double high spaces. Each floor is designed to embrace activity based working and presents a variety of interior designs.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

HUBHULT is designed in close collaboration between Dorte Mandrup and IKEA. A remarkable collaboration across Öresund where similarities, as well as differences between the cultures, have been creatively used in benefit of the result. A successful teamwork with the ambition to create a 3D version of the IKEA brand.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hubhult/ Älmhultsgatan, Malmö, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Headquarters, meeting facilities and offices / Dorte Mandrup A/S" 01 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923822/headquarters-meeting-facilities-and-offices-dorte-mandrup-a-s/> ISSN 0719-8884
© Adam Mõrk

宜家HUBHULT总部 / Dorte Mandrup A/S

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.