Shark House / First Light Studio

Shark House / First Light Studio

© Dennis Radermacher© Dennis Radermacher© Dennis Radermacher© Dennis Radermacher+ 19

Christchurch, New Zealand
  • Architects: First Light Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  331
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Dennis Radermacher
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: The Architectural Roofing Company
  • Lead Architects:Nicholas Officer, Benjamin Jagersma
  • Design Team:Nicholas Officer, Benjamin Jagersma, Olly Syme
  • Engineering:Batchelar McDougall Consulting, Christchurch
  • Collaborators:Built by: Jeremy Smith - The Woodsmith
  • City:Christchurch
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

Text description provided by the architects. The brief was clear: not another box! The desire was to create a unique building very different to the standard rectilinear rebuilds increasingly dotting the Christchurch suburban landscape.

© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

The resulting building is bold, confident and far from anything remotely resembling a box! Drawing inspiration from the clients’ love of European supercars – particularly the qualities engendered by the sleek and powerful Maserati. “The Shark” as it has come to be known, stretches down the length of the site, rhythmically flexing its sinews. Angular planes and crisp lines overlap and converge in a series of vanishing points that twist around the façade as if the building is forever in motion. In defiance of the box, no surface is perpendicular to any other yet this doesn’t seem haphazard, rather the offset faces and acute edges of seamed steel come together with engineered precision. A rich timber ‘grill’ wraps around the second level façade, softening the steel’s severity and moderating sunlight penetration over the course of the day. 

© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

Indoors, a textural concrete core reveals the timber grain of its formwork, complementing and contrasting the rest of the rich timber interior. Ever the show-off, black steel plate folds into ribbony steps between levels in a display of strength and gravity-defying agility.  

© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher
Floor plans
Floor plans
© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

This house is indeed a building of dualities: its entirely static construction of solid surfaces manage to achieve a dynamic fluidity, sculpted inside and out with hard and durable materials that look soft, tactile and malleable. Monochromatic city slickness plays off against the rich colour and warmth of natural materials. What aims to emulate the functional exactitude of a high-performance machine is warm, comfortable, relaxed and inviting inside. This home meets its brief and then some… a distinctive not-box that is perfect for inner-suburban life, whether that be chilling at home in sunny solitude, tinkering in the 3-car garage, or filling up the generous [and seamless] indoor/outdoor entertainment area with family and friends on a balmy summer BBQ evening.

© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Shark House / First Light Studio" 27 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923814/shark-house-first-light-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.