All
Projects
Products
Events
Competitions

Espace Pompidou Gymnasium / enia architectes

Espace Pompidou Gymnasium / enia architectes

© Epaillard + Machado © Epaillard + Machado © Epaillard + Machado © Epaillard + Machado + 30

Courbevoie, France
  • Architects: enia architectes
  • Area Area of this architecture project Area: 3480.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Epaillard + Machado
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Blocstar, Diamant, Junckers, Schuco, Siniat, Tarkett, Trimble Navigation
  • Clients: Ville de Courbevoie
  • Engineering: CAP INGELEC
  • Consultants: Acoustique & Conseil
More Specs Less Specs
© Epaillard + Machado
© Epaillard + Machado

Urban signal. The reconstruction of the Pompidou gymnasium is a key phase in the regeneration of a rapidly changing neighborhood in Courbevoie. Taking advantage of its remarkable location at the corner of the two major axes of the City, the project assumes an essential function of urban repair between the heterogeneous building heights, a link between the historical heritage of the City and the ambition of future facilities. The general sobriety of the building volume contributes to its urban integration and gives it the formality of a public building.

© Epaillard + Machado
© Epaillard + Machado
First Level Plan
First Level Plan
© Epaillard + Machado
© Epaillard + Machado

Multifunctional place. The project challenge was to integrate a large number of functions and spaces within a small site: sports activities (sports hall with stands, dojo, training room, dance studio, outdoor playing fields), cultural activities (music rooms dedicated to the municipal harmonic orchestra) but also the relocated municipal public gardens service.

© Epaillard + Machado
© Epaillard + Machado

The coexistence of these three entities responds to very different operational constraints, hence the exchange with the extreme and necessary compactness of the building.

© Epaillard + Machado
© Epaillard + Machado

The proposal is based on the rational superposition of these functions on three readily accessible levels. These access routes adapt to different publics while providing views and transparencies over the entire project areas.

© Epaillard + Machado
© Epaillard + Machado

Opening on the city. The building engages in an intimate dialogue with the City which projects inside and, at the same time, opens out to its surroundings: large windows on the ground floor provide the passer-by with an extensive view of the activity within the rooms, the fully glazed upstairs reception areas overlook the neighborhood.

© Epaillard + Machado
© Epaillard + Machado

The general building volume is composed of horizontal layers - alternating white concrete facing block and full-height glazed openings - which contribute to the unified project.

© Epaillard + Machado
© Epaillard + Machado

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 92400 Courbevoie, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Espace Pompidou Gymnasium / enia architectes" 28 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923788/espace-pompidou-gymnasium-enia-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.