Conservatory Room / David Leech Architects

Conservatory Room / David Leech Architects

Conservatory Room  / David Leech Architects - Chair, Windows, Beam, ColumnConservatory Room  / David Leech Architects - Wood, Chair, BeamConservatory Room  / David Leech Architects - Facade, Glass, Windows, ColumnConservatory Room  / David Leech Architects - WindowsConservatory Room  / David Leech Architects - More Images+ 16

  • Area Area of this architecture project Area :  62
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
Conservatory Room  / David Leech Architects - Chair, Windows, Beam, Column
Courtesy of David Leech Architects

Text description provided by the architects. The character of this modest garden extension is created from the expression of a simple structural construction. Standard timber joists, at 600mm spacings, cross in both directions to allow for a free span between 2 rendered blockwork cavity walls. The timber beams sit on shallow pilasters formed where the blockwork is turned through 90 degrees to provide laterally restraint and to give a subtle relief to the bearing walls.

Conservatory Room  / David Leech Architects - Lighting, Door, Chair, Windows
Courtesy of David Leech Architects

The beams above are slightly exposed to create a shallow coffer, although contemporary in appearance the filigree relief is reminiscent of Victorian orangeries and traditional conservatories. 1 large and 3 smaller proprietary roof lights form a loose constellation between the coffers and dictate the module. The roof lights are positioned so that a patterning of light moves across the wall over the course of a day as a second order to the architecture. Another pattern of circular ceiling mounted light-fittings form another order which becomes more visible at night.

Plan 01
Section

Colour and polychromy are used as a way to mute the surface articulation of the ceiling and express the separate order of the roof lights to add richness, depth and atmosphere. The original window opening to the back room is enlarged to create a generous connection between a new kitchen and a new family room. A counter and cupboards are constructed with green through-coloured Valchromat MDF accented by a polished marble countertop. Drainage access is concealed in a small carpet of polished marble tiles embedded in a struck insitu concrete floor, left unpolished. The rug of stone suggests inhabitation and aggregate - a contemporary translation of a Palladian terrazzo.

Conservatory Room  / David Leech Architects - Facade, Glass, Windows, Column
Courtesy of David Leech Architects

The plant and utility spaces are located in an outhouse in the garden. A wall connects this room back to the main house. The rhythm of the pilasters is continued along this edge but the wall between drops to acknowledge the lower boundary condition. The pilasters extend beyond the wall to form 5 exposed columns. This extended wall frames a new garden court with the columns protruding to hold the cross joisted ceiling structure which is now fully exposed forming a new open pergola hung with wisteria to provide shelter and shade.

Conservatory Room  / David Leech Architects - Windows, Beam
Courtesy of David Leech Architects

Working to a limited budget we proposed to work where possible with ‘off the shelf’ components. Where elements needed to be put together onsite like blockwork and timber joists we proposed to put more effort into the design and elaboration of these assemblies to generate a character and atmosphere for the house. All doors, rooflights and the double glazed units are proprietary. The standard rooflight sizes therefore set out the module and spacing for the timber beams, which dictates the position of the piers and finally the proportion of the new room.

Conservatory Room  / David Leech Architects - Facade, Garden, Courtyard
Courtesy of David Leech Architects

Everyday construction techniques and materials were chosen driven by a desire for efficiency - to design cost-effectively and economically. These inexpensive materials are easily sourced, and importantly, knowledgeable for the tradesmen and local builders.

Conservatory Room  / David Leech Architects - Wood, Chair, Beam
Courtesy of David Leech Architects

Through detailed design resolution and ample allowance for construction tolerances we have used linings, skirting, plaster and paint to build in a design robustness allowing for a cheaper build onsite. 

Conservatory Room  / David Leech Architects - Windows, Door, Facade
Courtesy of David Leech Architects

Artists like Richard Wentworth, Fischli & Weiss and photographers, Lewis Baltz and Thomas Struth are heroes of the office. They show that how through simple manipulation and re-evaluation sometimes the ordinary can be transformed into the extraordinary. Taking this approach the practice enjoys seeking novel ways at looking at what some may consider the everyday and banal and through new juxtapositions, exaggeration, and subverted associations to seek to articulate playfulness and delight.

Conservatory Room  / David Leech Architects - Brick, Beam
Courtesy of David Leech Architects

With the rise of the modern movement in the C20th, functionalism and even minimalism became the norm.  However this project take inspiration from the pre modern; a door can be much more than a door, and a wall much more than a means to enclose space. We reject the simplicity of the modernist extrusion of a plan and instead look at Alberti's understanding of the wall and its possibilities to generate atmosphere.

Conservatory Room  / David Leech Architects - Facade
Courtesy of David Leech Architects

The design was progressed through line drawing, perspectival and projected, and large scale 1:10 paper & card modelling to replicate daylight, material and texture. Drawings are used to test ideas and communicate proposals both in constructional arrangement, empirical, but also atmospheric and experiential.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Conservatory Room / David Leech Architects" 31 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923740/conservatory-room-david-leech-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.