All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. United States
  5. William McDonough + Partners
  6. 2019
  7. Co|Lab, High Performance Building for HITT / William McDonough + Partners

Co|Lab, High Performance Building for HITT / William McDonough + Partners

  • 16:00 - 15 August, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Co|Lab, High Performance Building for HITT / William McDonough + Partners
Co|Lab, High Performance Building for HITT / William McDonough + Partners, © John Cole Photography
© John Cole Photography

© John Cole Photography © John Cole Photography © John Cole Photography © John Cole Photography + 20

    © John Cole Photography
    © John Cole Photography

    Text description provided by the architects. Designed as a flexible and adaptable high-performance building for HITT, a leading national construction company, Co|Lab promotes engagement with clients and team members through hands-on experiences and direct observation. The building offers designated spaces to construct full-scale spatial and building “mock-ups,” test products and experimental approaches and demonstrate new and innovative technologies.

    © John Cole Photography
    © John Cole Photography

    Integrated within a semi-industrial and commercial neighborhood close to HITT’s headquarters in Northern Virginia, Co|Lab is targeting Zero Energy Certification. A roof-mounted photovoltaic solar array canopy on the occupiable roof is designed to offset 100% of the building’s energy consumption. Co|Lab’s high-performance envelope and high-efficiency MEP systems are also coupled with a Mass Timber structure, which provides an interior tactile benefit, while also allowing rapid installation of the structural frame and envelope and decreasing the building’s carbon footprint.

    © John Cole Photography
    © John Cole Photography
    Site Plan
    Site Plan
    © John Cole Photography
    © John Cole Photography

    The structure, designed by WM+P, features a Glu-Lam and Cross-Laminated Timber (CLT) structure, is the first CLT structure in Virginia and the first commercial Mass Timber building in the D.C. metro area. In addition to the Mass Timber structure, which provides multiple benefits for occupant well-being, WM+P worked with HITT to integrate healthy, circular materials, including preferring Cradle to Cradle Certified™ products.

    © John Cole Photography
    © John Cole Photography

    Prioritizing material and human health through the specification of Cradle to Cradle®, Health Product Declaration, Forest Stewardship Council and Declare products, Co|Lab aims to bring HITT clients and collaborators together in abundantly daylit, flexible meeting and conference spaces which overlook the double-height lab workspace. HITT intends the Co|Lab to serve as their center for new technologies while also focusing on environmental health and occupant well-being.

    © John Cole Photography
    © John Cole Photography

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Co|Lab, High Performance Building for HITT / William McDonough + Partners" 15 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922912/co-lab-high-performance-building-for-hitt-william-mcdonough-plus-partners/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.