All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Train Station
  4. Spain
  5. Joan Miquel Segui
  6. 2018
  7. Palma Intermodal Station Entrance / Joan Miquel Segui

Palma Intermodal Station Entrance / Joan Miquel Segui

Palma Intermodal Station Entrance / Joan Miquel Segui
Palma Intermodal Station Entrance / Joan Miquel Segui , © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 28

  • Clients

    Consorci de Transports + Serveis Ferroviaris de Mallorca
  • Collaborators

    Magdalena Melis, Guiem Bauça (aparejadores)
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The new entrance of the Palma Intermodal Station, originally constructed in 2007 at Plaza de España, is built on the pre-existing entrance of the railway station.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The main access to the Intermodal Station was by stairs that went down uncovered toward the center of the station, with the inconvenience of eventual flooding - due to its funnel condition to the underground infrastructure -, creating discomfort for passengers on sunny days or rain and the continuous repairs of the escalators to be suffering the inclemencies of time.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The intervention focuses on two aspects: covering the access to the Intermodal Bus and Rail Station of Palma de Mallorca by means of a flat roof and emphasizing the location of the entrance by means of the location of an information tower, since it is partially hidden between two existing buildings.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The new proposal (2018) is based on a simple action by forming a volume composed of a ceramic latticework, which means a minimum transformation of the existing and traditional buildings around while emphasizing the entrance and simultaneously protecting the station’s entrance from water and requiring a minimum maintenance of the same as well, thanks to its simple entity.

Plans
Plans

The start of the latticework is aligned with the cornice of the existing buildings, which creates a formal dialogue that complements the chromatic and material relationship between the new ceramics and the old buildings.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The ceramic pieces have been designed and created just for this project, working closely together with the company “Ceramica a mano alzada” and the Ferres Ceramics factory. About 9.000 single pieces of 12 x 24 x 12 cm each are forming the cube-like roof, a rectangle with a diagonal, that allows to place in both directions, being able to create different and unique patterns, while preventing the placement of pigeons in its nucleus.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The new roof resolves the encounter with the existing pavement by incorporating a strip of composite panels, similar to the existing ones, which is topped with a glass railing, which recovers the vision of the gardens of the railway park, located just behind the entrance.

A square is created a couple of feet in front of the station, which is marked by the information tower and where it can be seen from anywhere in the Plaza de España. 

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The tower is lined with composite, as is the existing entrance. In the strip that coincides with the latticework of the roof, ceramic pieces of the same characteristics are also placed.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Palma Intermodal Station Entrance / Joan Miquel Segui " [Entrada a la Intermodal de Palma / Joan Miquel Segui ] 12 Aug 2019. ArchDaily. (Trans. María Francisca González) Accessed . <https://www.archdaily.com/922800/palma-intermodal-station-entrance-joan-miquel-segui/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.