All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Swimming Pool
  4. United Kingdom
  5. Morris+Company
  6. 2014
  7. Alfriston Swimming Pool / Morris+Company

Alfriston Swimming Pool / Morris+Company

  • 13:00 - 10 August, 2019
  • Curated by Martita Vial della Maggiora
Alfriston Swimming Pool / Morris+Company
Alfriston Swimming Pool / Morris+Company, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 21

  • Client

    Alfriston School
  • Contract

    D&B JCT
  • Structural engineer

    Elliot Wood Partnership
  • Environmental engineer

    Skelly and Couch
  • Cost consultants

    Appleyard and Trew
  • CDM coordinator

    Appleyard and Trew
  • Approved building control inspector

    Butler & Young
  • Contract Value

    £1.8m
  • Annual CO2 emissions

    56.7 kg CO2/m²/year
  • Square Metre Cost

    TBC
  • Gross Internal Area

    TBC
  • More Specs Less Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Text description provided by the architects. The scheme consolidates the existing and new sports facilities into a fully integrated sports department defined by one singular block containing gym, changing facilities, fitness suite, admin offices and swimming pool. A new changing facility is connected onto the side of the existing gym with the pool extending into the landscape beyond.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Long Section
Long Section

The site levels have been altered to bring the primary entrance to the sports department central to the pool and gym with a secondary entrance to the rear of the gym permitting a public and private entrance to suit out of hours use. The new arrangement caters for 24 pupils within the pool at any one time and a further 24 in the gym building.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Wide access ways and large storage areas are included to service varying disabilities and hoist equipment. The overall permissable build footprint within the defined area was compressed by the greenbelt to the south skirting around the playing fields and the protected trees to the north.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The new pool building, sits discreetly at the rear of the site, facing directly onto the greenbelt land. Intended to be a contemporary expression of the local pitched roof vernacular, but executed with subtlety, the design of the new pool enclosure envisages a raised timber structure, articulated by three repeated folded roof segments. 

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The roof creates a dramatic internal landscape iewed from within the pool and also serves as an acoustic baffle thus preventing a high reverberation of sound, which is a crucial aspect of the brief. A 1m narrow glass strip arond the edge of the building, separates the pool roof from the rest of the base reinforcing the apparent floating form. Thus the privacy of pool users is protected and the panoramic view preserved.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Alfriston Swimming Pool / Morris+Company" 10 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922719/alfriston-swimming-pool-duggan-morris-architects/> ISSN 0719-8884
© Jack Hobhouse

Alfriston 社区体育馆,三个木质尖顶下的游泳池 / Morris+Company

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.