All
Projects
Products
Events
Competitions

laii Restaurant / maison h

laii Restaurant / maison h
3F atrium view. Image © Martijn de Geus
3F atrium view. Image © Martijn de Geus

balcony. Image © Martijn de Geus new interior facade. Image © Martijn de Geus balcony. Image © Martijn de Geus window view. Image © Martijn de Geus + 50

Restaurant  · 
Wangjing, China
  • Architects Authors of this architecture project maison h
  • Area Area of this architecture project
    400.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
balcony. Image © Martijn de Geus
balcony. Image © Martijn de Geus

Text description provided by the architects. Three girls found a former gorilla zookeeper to create Beijing’s most refined dining experience, because they shared a passion for fine dining, art and nature. Three things seemingly impossible to combine in contemporary Beijing.

balcony seating. Image © Martijn de Geus
balcony seating. Image © Martijn de Geus

1. The Concept: MC Escher meets the Chinese garden
We were inspired by the abilities of Dutch artist MC Escher, and ancient Chinese gardens, to make an endless world inside a limited space. Our project as a sparkling, endless journey of spatial discovery within the mundanity of every day life.

MC Escher meets the Chinese garden
MC Escher meets the Chinese garden

2. The client
One photographer, one Ikebana-flower artist, one manga-fan, three determined girls, classmates. Their wish: a refined space in which their passions for Japanese culture could come together, including a sushi bar, restaurant, tatami rooms, a gallery, and coffee bar.

lobby. Image © Martijn de Geus
lobby. Image © Martijn de Geus
stairs. Image © Martijn de Geus
stairs. Image © Martijn de Geus

3. the site, from 3 to 1
The original site consisted of three small, dark and deep shop lots of two floors each, in Beijing’s new CBD. Located next to Zaha’s Wangjing Soho mountains, the site was wedged between a residential community and office towers.

stairs and atrium. Image © Martijn de Geus
stairs and atrium. Image © Martijn de Geus

We removed all the walls and floors, to combine these three shops into one single open space; leaving only the concrete structure and exterior facade in place. We then added a spiralling staircase, refined materials, framed views, and a small bamboo forest, winding through the rigid concrete framework.

bamboo. Image © Martijn de Geus
bamboo. Image © Martijn de Geus
window into atrium. Image © Martijn de Geus
window into atrium. Image © Martijn de Geus

Instead of the restaurant being a series of stacked floors, the restaurant thus became a series of interlinked spaces in which we modulate and vary the function and privacy of each space.

atrium. Image © Martijn de Geus
atrium. Image © Martijn de Geus

We created a special environment where you can go to explore, where you can see things, where you can go to discover. The concrete framework remains as a monument to the rigid constraints of daily life.

atrium view with concrete monument. Image © Martijn de Geus
atrium view with concrete monument. Image © Martijn de Geus

4. dining with a view
In a restaurant the best seats are mostly near a window, with a view, so we created a new ‘façade’ inside the now open space, with seating behind it, allowing everyone to be seated near a window and with a view. Along the journey up, there are windows in this facade, some with balconies, that look out into the bamboo for.

3F view. Image © Martijn de Geus
3F view. Image © Martijn de Geus
3F view. Image © Martijn de Geus
3F view. Image © Martijn de Geus

5. A natural, holistic environment
When asked to create an environment to experience a refined Japanese-inspired lifestyle, we sought to use natural wood wherever possible, and bring greenery inside the atrium to create a sort of natural urban oasis, contrasting with the rigid concrete frames. We worked closely with the client and contractor, to let the design follow through to the smallest details of the restaurant. Except for the chairs, all the furniture, shelves and tables of the restaurant were custom designed and built for the space.

window view. Image © Martijn de Geus
window view. Image © Martijn de Geus

All together, it is a natural holistic environment, with the architectural design as a backdrop for a refined cultural experience. A refined space in which cultural elements of Japanese life are showcased, including a fine dining restaurant, private tatami rooms, art, ceramics and Ikebana flower arrangements.

dining with a concrete monument. Image © Martijn de Geus
dining with a concrete monument. Image © Martijn de Geus

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Wangjing District, Beijing, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "laii Restaurant / maison h" 08 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922576/laii-restaurant-maison-h/> ISSN 0719-8884
© Martijn de Geus

北京现代日式餐厅‘今后也请’ / maison h

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.