All
Projects
Products
Events
Competitions

Belle Vue Senior Residence / Morris+Company

Belle Vue Senior Residence / Morris+Company

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 24

Apartments  · 
United Kingdom, United Kingdom
  • Architects Authors of this architecture project Morris+Company
  • Area Area of this architecture project
    8700.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Bentley Systems, Cambridge Architectural Precast, Galostar, Harrison Jorge, Stanta (IdealCombi & Schueco)
  • Photographs

  • Clients

    PegasusLife
  • Structural Engineer

    Elliott Wood
  • Environmental Engineer

    Max Fordham
  • Landscape

    Camlins
  • Consultants

    Tibbalds Planning, Deloitte
  • Collaborators

    Architecture PLB, Woods Bagot
More Specs Less Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Text description provided by the architects. Morris+Company has completed Belle Vue, a contemporary community for over-60s in Hampstead, north London. Combining its ambitions with those of the client, PegasusLife, it has created an innovative, holistic environment that both reinvents retirement living and harnesses the energy and the thriving community amenities of Hampstead village.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Within the 0.28 hectare site, 59 homes are interspersed with communal facilities for residents to socialise effortlessly, explore their creativity and nurture wellbeing. These include a library, communal lounges and activity rooms and a restaurant and café that is also open to the wider community. The health and wellbeing facility includes treatment rooms, a gym, stretch studio, lap pool, sauna and steam room.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The apartments range from 54sqm one-bed units to large two-bed units of 129sqm. To facilitate year- round indoor-outdoor living, each home has access to communal gardens and roof terraces, while each private living space opens onto its own personal loggia. Each apartment is designed so that it can be easily adapted around individual accessibility needs, to support independent living into later life.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
Ground floor plan
Ground floor plan
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Apartments are situated within a sequence of four conjoined blocks, each differing in scale and position in response to the gradient and context of the site. Blocks range from four to ten-storeys high, affording as many homes as possible with both dual aspect and expansive views across London.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The project design responds to the historic evolution and character of the site context, at the intersection between the large-scale Royal Free Hospital to the north and east, and the smaller scale buildings to the south and west and emulates the variety of building forms, styles and materials which make up the neighbouring conservation areas, in particular it the warm red brickwork renowned in Hampstead’s largely Victorian architectural landscape.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Visually, each of the individual blocks relate to each other via a modulated brickwork façade, that graduates upwards in both tone and texture. At the base of each building the bricks are laid at a ten- degree angle, capturing the movement of the sun as the shadows cast by the adjacent buildings vary throughout the day. At the mid-zone the façade is characterised by chamfered brick lintels, characteristic of the surrounding Hampstead Conservation area. At the higher levels, the bricks are white washed and set within a light cream mortar, appearing as a light pink crest to the building.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The fully integrated landscape also includes a new entrance court fronting the main building entrance from Rowland Hill Street, communal gardens and courts to the rear of the main building, and a series of roof terraces. There is also an underground parking system for visiting family and friends, plus a guest suite and a separate dining room for hosting private gatherings.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hampstead Green, Hampstead, London NW3, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Belle Vue Senior Residence / Morris+Company" 07 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922550/belle-vue-senior-residence-morris-plus-company/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.