Cleft House / Anagram Architects

Cleft House / Anagram Architects

© Andre J. Fanthome© Andre J. Fanthome© Suryan Dang© Suryan Dang+ 31

Nueva Delhi, India
  • Civil Contractors:Adhunik Infrastructures
  • Structural Engineers:Arohi Consultants
  • Other Consultants:ELECTRICAL Electropower
  • Plumbing Consultant:DSR ENGINEERING SERVICES
  • Plumbing:RN Sahoo & Sons
  • Site Supervision:Anagram Architects
  • Model Maker:Inhouse
  • Project Estimate:8,00,00,000 INR
  • Site Area:3512 ft2
More SpecsLess Specs
© Suryan Dang
© Suryan Dang

Text description provided by the architects. Our clients for this northwest facing residence, in Delhi, are members of 3 generation joint family. Built on a narrow 326 sqm. plot, their home faces a busy city road in a dense precinct. The design reconciles the acute lack of visual privacy on the site with their desire for an open, light-filled and convivial home that brings together their family and their friends.

© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section BB
Section BB

Our approach steps away from conventional circulation and spatial arrangements, typical to such plotted residences (that share party walls), by considering the built volume as a breached monolith rather than as a composition of fenestrated volumes and surface renders.

© Suryan Dang
© Suryan Dang

Faceted and insulated stone facades protect the house from the lack of privacy to the front, and similarly the service areas, en suites and closets are planned at the rear to mitigate southern heat gain.

© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome
First Floor Plan
First Floor Plan
© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome

The deep void carved out, bridged at the front and rear on the upper levels, creates a meandering, naturally ventilated and social courtyard at the heart of the residence, pulling in views and balconies from all the rooms of the house.

© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome
Isometric View
Isometric View
© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome

It draws ample light, softened by white and wood surface renders and the rooftop glazing, deep into the basement. The cross-ventilation of the atrium, controlled by operating the windows on the bridges, can be enhanced through thermal stacking in the summer months aided by an evaporative cooler for humidification and through a wind tunnel effect during the monsoons.

© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cleft House / Anagram Architects" 17 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922539/cleft-house-anagram-architects> ISSN 0719-8884
© Suryan Dang

裂开的房屋,撕裂立面控制住宅隐私性 / Anagram Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.