All
Projects
Products
Events
Competitions

ABSA Headquarters / FMÁSF

ABSA Headquarters / FMÁSF

© César Béjar © César Béjar © César Béjar © César Béjar + 27

Guadalajara, Mexico
  • Architects: FMÁSF
  • Area Area of this architecture project Area:  1555.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  César Béjar
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Cemex, Aceros Ocotlan, Adobe, Caosa, Comex, Corey, Napresa, Saosa, Trimble
  • Clients: ABSA
  • Engineering: Ortiz Ingenieria Estructural
  • Landscape: Mariana Zozaya Alcalá, Juan José García
  • Consultants: QDT
  • Collaborators: GRUVAL
More Specs Less Specs
© César Béjar
© César Béjar

Text description provided by the architects. ABSA Center of distribution is part of the electric Mexican company ABSA’s new headquarters, which includes a Storage Building, Sales Building, and a future Executive Sales Building to be built in 2020. CEDIS was built in the industrial zone in the city of Guadalajara, Jalisco.

© César Béjar
© César Béjar
Plans
Plans
Section
Section

The industrial building has 2,700 square meters of workspace for assembly of electric boards, aside from a four level office building. The building is oriented north-south, opening a series of saw tooth facing south to let in as much natural light as possible into the second level of the industrial plant. The northern façade is covered with crystal windows adapted to the steel structure, and the orientation is ideal to open views to the city and the surrounding parks.

© César Béjar
© César Béjar

The materials used in the project are cement blocks, black steel, concrete and crystal. All together, give an industrial sensation that contrasts with the wooden furniture and the warm light from the sun, and produces a tranquil and harmonic environment ideal for the workers.

© César Béjar
© César Béjar

Through the northern façade as you enter, you encounter a path with a specific landscaping including trees and bushes to refresh the air and act as noise isolators from the busy environment and the heat, which in Guadalajara can reach 95º F (35º C) in spring. On the floor level, you can find a reception, bath-rooms, nursery and the industrial assembly area.

© César Béjar
© César Béjar

The mezzanine level contains offices, a showroom, meeting room and a terrace, while the first level has executive offices, administrative work places, employee`s cafeteria, two meeting rooms and the second level of the industrial plant. On the highest level, the gym and the site are found, alongside a terrace for events to host 100 people. This level will be connected to the Executive Sales building by a bridge with sights to the second industrial level. Another hanging bridge connects the office building to the sales and storage building.

© César Béjar
© César Béjar

In the industrial field in Mexico, space and architecture are usually ignored and seldom cared for. This project defines and takes advantage of the circumstances of the place to make space for different things to happen inside the workplace. Terraces, views, vegetation, natural light and crossed ventila-tion in one of the most deteriorated neighborhoods of the city.

© César Béjar
© César Béjar

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Guadalajara, Jal., Mexico

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ABSA Headquarters / FMÁSF" [Centro de Distribución ABSA / FMÁSF] 08 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922457/absa-headquarters-fmasf/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.