All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Heritage
  4. China
  5. CUC·ZOYO
  6. 2018
  7. Reservation and Monitor Center of Liangzhu Heritage Sites / CUC·ZOYO

Reservation and Monitor Center of Liangzhu Heritage Sites / CUC·ZOYO

  • 23:00 - 7 August, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Reservation and Monitor Center of Liangzhu Heritage Sites / CUC·ZOYO
Reservation and Monitor Center of Liangzhu Heritage Sites  / CUC·ZOYO, main entrance of the academic conference hall. Image © TEAM AOGVISION
main entrance of the academic conference hall. Image © TEAM AOGVISION

aerial view. Image © TEAM AOGVISION main entrance of the academic conference hall. Image © TEAM AOGVISION the cortile between the research center and the conference hall. Image © TEAM AOGVISION monitor center atrium. Image © Zhiyi Architecture + 25

  • Construction Design (Architecture)

    Liang Fang, Zhigao Zhu, Yanfei Gao, Ren Wang
  • Construction Design (Structure)

    Wei Liang, Xue Li
  • Construction Design (HVAC design)

    Wu Wen, Xuetao Zhang
  • Construction Design (Water supply and drainage design)

    Rong Zhong, Lei Xu
  • Construction Design (Electrical design)

    Baoqi Zhao
  • EPC

    Wenxian Chen, Bin Xu, Dongzhi Du, Xiaoxiang Qi, Yuanhua Fang, Chaochao Jiang
  • Interior Design

    YASHA Interior
  • Landscape Design

    Zhongben Landscape Studio
  • Curtain Wall Design

    Zhongnan Curtain Wall
  • More Specs Less Specs
main entrance of the academic conference hall. Image © TEAM AOGVISION
main entrance of the academic conference hall. Image © TEAM AOGVISION

Text description provided by the architects. Liangzhu Heritage site has successfully made into the World Cultural Heritage list on July the 6th,2019. During the extensive qualification process, the post in-depth research capability as an important criterion has risen the standards of correspondent modern facilities as a solid platform. Renovating the existing industrial facilities in the core of the site has not only the benefit of compressing the construction time to meet investigation schedules for the World Heritage List application, but also providing a solution for the project to site as close to the core as possible without potential massive soil excavation. The site, Zhonglian Huaneng is located south to Mojiaoshan Palace ruins, adjacent to the south entrance of the Heritage Reserve and Liangzhu museum. They will serve as an on-site workstation which thrives to witness and participate in the coming excavation and research.

aerial view. Image © TEAM AOGVISION
aerial view. Image © TEAM AOGVISION

The general concept emerges from a levitating jade patio, of whose validity roots in the site, the history, the tectonics and a common ground forged by all who are involved in the world heritage list application. The antique texture of jade reflects the desolated atmosphere of a time-forsaken ruin, evoking memories from the past with virtues refined by age. As years pass by, dust and stain on the surface of jade, as well as growing shadows of vegetation will add extra layers of precipitation to the project.

Reduce the ceiling height while preserving the roof truss of the monitoring center. Image © Zhiyi Architecture
Reduce the ceiling height while preserving the roof truss of the monitoring center. Image © Zhiyi Architecture
industrial tectonics exposed to exterior. Image © Zhiyi Architecture
industrial tectonics exposed to exterior. Image © Zhiyi Architecture

With the limited construction schedule being the greatest challenge for the project, the team chooses rectilinear forms as the tectonic approach which denotes unified module, concise structure joints and minimal irregular parts. In this case the façades require only partial demolition while the volumes join as a gestalt and all building components come prefabricated and standardized.

main entrance of the academic conference hall. Image © Zhiyi Architecture
main entrance of the academic conference hall. Image © Zhiyi Architecture
detail of the jade texture. Image © Zhiyi Architecture
detail of the jade texture. Image © Zhiyi Architecture

A streamlined functional layout with high efficiency is the end goal of our project. The original eight factories varied in ages and structures. The possibility that they might be situated on the remains of the ancient bauxite walls leads to strict restrictions on the excavation for the foundation. Despite all the difficulties, the scheme manages to allocate six major functions, namely conference, data monitoring, laboratories, operation support, dormitory and relic warehouse, into various units to make full use of the original layout and volume and minimize the foundation construction and duration of archaeological intervention.

monitor center interior. Image © Zhiyi Architecture
monitor center interior. Image © Zhiyi Architecture
the cortile between the research center and the conference hall. Image © TEAM AOGVISION
the cortile between the research center and the conference hall. Image © TEAM AOGVISION

It is our belief that building façades should bear practical functions which play with light and shadow. The main material of choice must exceed at delivering potential significance and customizing transparency ratio so that interior lighting dissolves evenly while sight permeability is negated for confidential archaeology studies inside. In this case, the design team tried a ceramic ink printing glass technique to achieve continuous texture design and customizable translucency attributes.

monitor center atrium. Image © Zhiyi Architecture
monitor center atrium. Image © Zhiyi Architecture

With the properties of surface reflectivity and layered mineral structure of natural jade, it hardly suffices to replicate them with lasing scanning or high-resolution photography, nor to find out a continuous texture that matches the scale of a multistory building. Thus, the team chooses to draw our own ‘jade’. The designing procedure can be best described as creating an ink painting on a translucent jade paper, on which ink trails trace and render with simplicity and ambiguity. The jade is composed half of reality and half of poetry. It fuses sky and cloud in a desolate atmosphere blending into the site with a dramatic gesture that reflects the surrounding context. The texture, while continuous and fluid as streaming water, has its flaws and imperfect sediments with clear traces of discrete fissures and veins under a closer observation.

holistic texture of authentic jade. Image © Zhiyi Architecture
holistic texture of authentic jade. Image © Zhiyi Architecture

Our team gradually masters the technique of texture painting with a superimposing approach to realize the desired concept in a consecutive process of template experiments. To start with, the foundation is a milky white base with a 50% transmittance to set the tone and blur the boundaries of building and built environment. The layer that follows presents the primary texture of a dark brown sediment pattern inspired from marble with mineral impurities that is continuous and intact on each side of the building envelope. Lastly the top layer mimics the underlying mineral structure of what real jade possesses. The discrete and randomly repetitive veins and rippled sediment gift the material an authentic physical texture of jade.

silhouette of vegetation on the jade glazing. Image © Zhiyi Architecture
silhouette of vegetation on the jade glazing. Image © Zhiyi Architecture
interior illumination through the jade glazing. Image © TEAM AOGVISION
interior illumination through the jade glazing. Image © TEAM AOGVISION

Based on an in depth survey aiming at the staff of the archaeology research center in regards to their educational background and atmosphere preference, the interior design utilizes a selection of warm and soothing timberwork in a traditional and nostalgic Chinese tectonic and express the industrial aesthetics which highlights the sheer existence of volume and structure only on the outside envelope. A portion of the loft space are floored and turned into mini cinema and café for the staff to spend their leisure time.

logistics service center at dusk. Image © Zhiyi Architecture
logistics service center at dusk. Image © Zhiyi Architecture
logistics service center. Image © TEAM AOGVISION
logistics service center. Image © TEAM AOGVISION

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Reservation and Monitor Center of Liangzhu Heritage Sites / CUC·ZOYO" 07 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922334/reservation-and-monitor-center-of-liangzhu-heritage-sites-cuc-star-zoyo/> ISSN 0719-8884
main entrance of the academic conference hall. Image © TEAM AOGVISION

良渚遗址保护与监测中心 / 中联·左右建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.