Vibia Showroom / Francesc Rifé Studio

Vibia Showroom / Francesc Rifé Studio

© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda+ 31

Gavà, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  1170
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Fernando Alda
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Vibia, INCLASS, Pols Ceramic
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The design of the Vibia’s showroom inside its new headquarters in Gavà, Barcelona, features a series of ideas which we have evolved after several collaborations with the company.The aim was to create a place that, on the one hand, recalls its corporate image in the last trade fairs, and on the other hand, dialogues in a poetic and balanced way with different departments.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Through an aesthetic language of steel structure and oak wood, the main entrance enveloped in a pink-colored lattice leads to an open space that is used as a welcome area for visitors. Next to the reception, a handrail made in natural steel runs alongside the stair, enriched with LED-lighting to mark the pathway through the floors.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The showroom is set up from the volume "Light your way", located in the heart of the space, where visitors can interact with the product through sectioned pieces, the brand's color palette, etc. Its interior has been covered in oak wood evoking the warmth and intimacy of the brand’s light. Facing this is a stage for projections, where to organize performances, talks, and presentations of the new products. It is a sober and neutral multi-purpose area with a big circular bench for seating.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Taking as reference the most recent projects of stand that the studio has designed for the company at Salone del Mobile fair in Milan and Light+Building in Frankfurt, the collections have been distributed through "small architectures" in the form of semi-open volumes. For them, we used the same constructive methods as in the ephemeral projects such as the latticework, the walls made with translucent fabric, the curtains as decorative elements. In this way, lighting proposals have enough independence while environments with a great personality are created. The exhibition area is linked to the kitchen and dining room where to extend the sensorial experience of the visitors.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Floor Plan
Floor Plan
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Without ever losing awareness that it is an industrial building, the roof inclinations have been softened by a longitudinal main beam. Around this element, metallic mesh panels are strategically distributed to order the ceiling and place the electrical installations and suspended luminaires easily.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Distributed throughout the showroom, trees give a certain theatricality to the space and concrete blocks, painted in the same palette of colors that the collections, host a selection of ceramic pieces —by Gloria Carrillo from Pols Ceramic— inviting the visitors to adopt a slow perspective of the space.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carrer del Progrés, 4, 6, 08850 Gavà, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vibia Showroom / Francesc Rifé Studio" [Vibia showroom / Francesc Rifé Studio] 06 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922199/vibia-showroom-francesc-rife-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.