All
Projects
Products
Events
Competitions

Sports Center in Turo de la Peira / Anna Noguera + Javier Fernandez

Sports Center in Turo de la Peira / Anna Noguera + Javier Fernandez

© Enric Duch © Enric Duch © Enric Duch © Enric Duch + 29

Barcelona, Spain
  • Area Area of this architecture project Area: 4430.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Enric Duch
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AISLUX, Actis, Adobe, Autodesk, DesignBuilder, Egoin, Haritz + Babylon, Myrta Pools, PHPP, Reynaers Aluminium, Rockwool
  • Project Development

    Carles Rubio, Javier López, Lara Ferrer, Marc Busquets
  • Investors

    Institut Barcelona Esports, Ajuntament de Barcelona
  • Technical Architect

    Dídac Dalmau
  • Structural Engineering

    Manel Fernández, Ton Coll (Bernuz Fernández SLP)
  • Instalations

    Xavier Saltó
  • Sustainability

    Micheel Wassouf (Energiehaus), Oliver Style (Progetic)
  • Landscape

    Anna Zahonero, Pepa Morán, Víctor Adorno
  • Budget preview

    Salvador Segura, Cristina Carmona (Ardèvols Consultors Associats)
More Specs Less Specs
© Enric Duch
© Enric Duch

Text description provided by the architects. The Barcelona City Council held an architectural competition for the landscape planning of an interior urban block and a sports facility consisting of an indoor heated swimming pool and a sports court. The winning proposal was valued for its landscape integration of a singular greened building in an interior urban block and for its commitment to sustainability and respect for the environment.

© Enric Duch
© Enric Duch

Urban regeneration with a green infrastructure. The urban environment prior to the intervention was an unstructured space consisting of a sum of residual spaces. A space occupied by a sports court tucked between neighboring buildings, and a pool of obsolete facilities. 

© Enric Duch
© Enric Duch

An urban landscape of hard pavement, concrete walls and total absence of vegetation. The concentration of the two facilities in a single building allowed to free space to create a new garden.

© Enric Duch
© Enric Duch

A space of permeable surfaces, where the unleveled slopes are bridged with green slopes. A place of social relationship, preamble to the new facility. A garden that provides quality of life and serves as a support of biodiversity.

Court plans
Court plans

Volumetric integration, the building is one further element of the garden. The new facility is composed by the overlap of two large spaces; Heated swimming pool on the ground floor and sports court on the upper floor. The building is placed half-buried, adapting to the topography and bridging the difference in level between the two streets. 

© Enric Duch
© Enric Duch
© Enric Duch
© Enric Duch

The facade to Sant Iscle Street has an urban character, with a corner porch that extends the sidewalk and invites us to enter. The building minimizes its impact to the garden with a green gallery that surrounds it. The volume is one more element of the garden, not mimicking but dialoguing with it.

Longitudinal section
Longitudinal section
Transversal section
Transversal section

Energy efficiency and self-sufficiency .Wooden structure. The excellent characteristics of the wood in relation to its lifecycle, was one of the reasons for choosing the prefabricated system in laminated wood. It was also assessed its good mechanical performance, its lightness and its short construction time. 

© Enric Duch
© Enric Duch

Constructions systems and materials sustainability. Green facade. A green gallery surrounds the building by filtering the light and protecting from solar radiation on three of its facades. The plantation system is hydroponic, chosen for its lightness, the durability of the substrate, the capacity of water retention and ease of installation.

© Enric Duch
© Enric Duch

The water recycling. A large tank located in the basement collects the water from the roof for recycling and use for the entire irrigation of the green façade by means of a hydroponic system. In the garden’s site development, draining strips at the bottom of the slopes collect rainwater to return it to the water table.

© Enric Duch
© Enric Duch

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Carrer de Sant Iscle, 50, 08031 Barcelona, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sports Center in Turo de la Peira / Anna Noguera + Javier Fernandez" [Polideportivo Turó de la Peira / Anna Noguera + Javier Fernandez] 01 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922095/sports-center-in-turo-de-la-peira-anna-noguera-plus-javier-fernandez/> ISSN 0719-8884
© Enric Duch

Turó de la Peira 体育中心,通过绿色体育馆重振街区生态 / Anna Noguera + Javier Fernandez

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.