We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Higashi-Hiroshima / Fujiwaramuro Architects

House in Higashi-Hiroshima / Fujiwaramuro Architects

© Katsuya. Taira© Katsuya. Taira© Katsuya. Taira© Katsuya. Taira+ 33

Higashihiroshima, Japan
  • Area Area of this architecture project Area:  87
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Katsuya. Taira
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Wave
  • Lead Architects: Shintaro Fujiwara, Yoshio Muro
© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

Text description provided by the architects. This residence for a couple and their two children is located in a housing development dotted with lots that have remained unsold for many years. The design process began with the question of whether it might be possible to maintain a certain degree of privacy on this particular lot while at the same time creating a sense of connection with the surroundings. Could we somehow dissolve the property line by deliberately entwining green areas throughout the lot? That was the image in our minds when we began.

© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

First, rather than constructing a wall around the property, we decided to try creating a place-based boundary similar to a tree-lined street between the house and the rest of the property, and by doing so to evoke a feeling of generosity toward the surrounding area. We ended up constructing a ring shaped hill with a path around the top. This maintained privacy while loosely connecting the property with its surroundings. The house is situated within this ring. In two places, the ring pierces the residence, connecting it to the exterior. The approach to the residence is via the path around the ring-shaped hill.

© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

The building is divided into four volumes: the living room, the children’s room, the kitchen, and the bathroom and master bedroom, with the dining room at the center. Separating the various parts of the home in this way allows each section to be connected to the exterior, with an outdoor space inside the ring attached to each. The plan is to eventually plant gardens in each of these spaces to create a variety of views from inside the house. The area between the ring and the property line will also be landscaped, further changing the scenery both inside and out and creating a space that is open to the surrounding environment.

© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira
First floor plan
First floor plan
© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Higashi-Hiroshima / Fujiwaramuro Architects" 30 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921846/house-in-higashi-fujiwaramuro-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.