All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. China
  5. UAD
  6. 2018
  7. Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten / UAD

Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten / UAD

  • 23:00 - 26 July, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten / UAD
Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten / UAD, Consistency of the main entrance design between the affiliated kindergarten and Shengli primary school. Image © Yong Zhang
Consistency of the main entrance design between the affiliated kindergarten and Shengli primary school. Image © Yong Zhang

Quiet inner courtyard. Image © Yong Zhang The overall light gray façade. Image © Yong Zhang Blue ribbon design throughout the atrium. Image © Yong Zhang The indoor observation windows . Image © Yong Zhang + 30

  • Architects

    UAD
  • Location

    No.169,Yingu Road, Shangchen District, Hangzhou City, Zhejiang Province, China
  • Category

  • Lead Architects

    Xuzhuang Fan
  • Design Team

    Su Wang, Yuansheng Zhang, Danhua Xu
  • Area

    3485.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Clients

    Hangzhou Qianjiang New Town Construction Headquarters
  • Engineering

    Zhenfen Jin, Shaohua Li, Shengxian Chen
  • Landscape

    Haojun Yao, Jiangfu Li, Wenqiang Zhou, Wenjiang Li
  • Construction

    Hangzhou Tongda Group Ltd
  • Electromechanical Design Team

    Huoming Fang, Lujia Lin, Guoxing Zheng, Qinpeng Huang, Xiaodong Ren, Xiangqun Li, Minjie Ye, Yanxin Zhou
  • More Specs Less Specs
Interface of the main entrance along red line in the site. Image © Yong Zhang
Interface of the main entrance along red line in the site. Image © Yong Zhang

Text description provided by the architects. Surrounded by high-density residential high-rises in Qianjiang New Town, the land use of Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten is quite limited, less than 3,700 square meters. However, it still needs to meet the scale of 9 classes and diverse functions. Under the strict site constraints, the architects conduct a series of design strategies to adhere to the principle of creating a space full of sunshine and vitality for children as well as the satisfaction of the functions.

Outdoor space and terrace venue. Image © Yong Zhang
Outdoor space and terrace venue. Image © Yong Zhang

Creation in restrictions
Outdoors and nature is the keyspace for children to grow up healthily. To strive for as much space for outdoor activities and reduce the shadow of high-rise residential buildings and primary school from the south, the kindergarten’s building blocks are centrally located along the eastern, northern and western red line, enclosing quiet and spacious outdoor space. As a high-frequency activity space for children, the teaching units insert the entire building block with lightly dislocated but south-facing boxes to obtain the sunshine as long as possible.

Form generation
Form generation

To deal with the contradiction between functions and floor area ratio, the architects borrow space from underground and roof terraces. The auxiliary room such as kitchens is arranged in the basement, with skylights, high side windows, sinking courtyards to fully meet the needs of ventilation and lighting. The roof terraces in the first and second story serve as the safe outdoor venue for children.

Facades of the teaching unit. Image © Yong Zhang
Facades of the teaching unit. Image © Yong Zhang
The protruding form of the multi-function activity room. Image © Yong Zhang
The protruding form of the multi-function activity room. Image © Yong Zhang

Space of the Light and Shadow
Through the design of light and shadow, the architects try to create a space that inspires children's imagination.

The main entrance foyer is an atrium full of light. Pouring from the rounded triangular skylight, the light creates the shadows through the handrails of the straight stairs. In the afternoon, the light goes obliquely from west windows into the atrium. Children can enjoy running up and down along the stairs in the atrium, chasing the shadow of change, which represents the life education concept of “inspiring the vitality of the children and promoting their endogenous development”. 

The decoration and interaction by the teachers and children. Image © Yong Zhang
The decoration and interaction by the teachers and children. Image © Yong Zhang
Bright corridors and spaces. Image © Yong Zhang
Bright corridors and spaces. Image © Yong Zhang
Lighting roof in the atrium. Image © Yong Zhang
Lighting roof in the atrium. Image © Yong Zhang

In the indoor teaching room, the light through the window frame is divided into staggered rectangles, which inspires the children’s creativity. In the semi-basement activity space, three colored skylights appeal the children to look up, thinking and exploring the mysterious light.

The indoor observation windows . Image © Yong Zhang
The indoor observation windows . Image © Yong Zhang

On the façade, the randomly placed windows of different sizes convey the idea of free-form creativity. These windows are also at different height indoors, which can provide a diversity of usages of sitting, leaning or looking up with the growth of children, bringing them different insights to observe the outside world.

The randomly placed windows on the facades. Image © Yong Zhang
The randomly placed windows on the facades. Image © Yong Zhang

Three Primary Colors as the Embellishment
The architects choose the yellow, blue and green as the three primary colors from the logo of Shengli Primary School in the original Victory Elementary School, with a contrasting approach to stimulate a relaxed and vivid atmosphere.

Underground multi-functional activity room with sinking courtyard. Image © Yong Zhang
Underground multi-functional activity room with sinking courtyard. Image © Yong Zhang

On the overall light gray façade, the teaching unit blocks highlight the impression as floating boxes through bright three primary colors, and also make it easy for the children to recognize their classrooms. While inside the teaching units, the interior is still dominated by milky white walls and wooden floors to create a warm atmosphere. At the same time, according to the different requirements on duration, lighting, and height of the space between the activity area and the nap area, architects adopt the loft design in the height of 4.5m, contributing to the unique experience of the flowing space as well as the high efficiency of spatial utilization.

Mysterious and colorful skylight. Image © Yong Zhang
Mysterious and colorful skylight. Image © Yong Zhang

In the bright milky white indoor space, the colors are adopted as a hint for the continuation or division of the space. For example, the ground, stairs, corridors, and skylights in the atrium are connected through the blue color enhancing the integrity of the space. While the corridor windows are painted in different colors in different stories to help the children distinguish which floor they are on.

Fine art creative room. Image © Yong Zhang
Fine art creative room. Image © Yong Zhang

Continuous and Gradual Co-Construction Process
From the beginning of the project to the opening of the kindergarten for a year, the perfection of construction and utilization is inseparable from the continuous communication between the architects and the participants. The architects design the atrium with the straight stairs to promote the spatial cognition and experience of children, which works as the soul space and is respected by all participants through communication at the beginning. The architects also take the optimization suggestions from the clients, creating a series of blank space for users to make independent arrangement. The teachers also understand and respect the design and enhance the design by the interaction, adaptation, and adjustment of the space. They integrate flexibly the teaching, games and communication activities into the teaching unit, activity room, and even the atrium, corridors, and outdoor venues, making the children enjoy the experience and exploration in different spaces.

The overall light gray façade. Image © Yong Zhang
The overall light gray façade. Image © Yong Zhang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten / UAD" 26 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921674/hangzhou-shengli-primary-school-affiliated-kindergarten-uad/> ISSN 0719-8884
Consistency of the main entrance design between the affiliated kindergarten and Shengli primary school. Image © Yong Zhang

杭州市胜利小学附属幼儿园 / 浙江大学建筑设计研究院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.